Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /latinica

Pale: U ponedeljak okrugli sto “NATO agresija na Republiku Srpsku”

Izvor: Srna

Narodna biblioteka Pale saopštila je da će organizovati u ponedjeljak, 6. septembra okrugli sto povodom obilježavanja 9. septembra – Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja i agresije na Republiku Srpsku.

Na okruglom stolu o temi “NATO agresija na Republiku Srpsku” učestvovaće dekan Filozofskog fakulteta u Palama istoričar Draga Mastilović, srpski književnik i književni kritičar Nedeljko Zelenović i novinar Branislav Ilić.

Okrugli sto se održava drugu godinu zaredom, a počeće u 19.00 časova u Kulturnom centru.

U zločinačkom NATO bombardovanju Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

NATO zločinci su u akciji pod nazivom “Namjerna sila” koristili radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz objašnjenje da “ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto”.

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da “ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja”, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine, na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske SRNA.

Filter 2019