Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Obraćanje zvaničnika povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Izvor: Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da se radi o prazniku identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gdje idemo.

Vučić je, na početku svog govora, ukazao da je kralj Petar Prvi Karađorđević uručio juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te podvukao da nijedna od njih, nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja.

„Junaci kojima je poveren zadataka da se staraju o zastavi prošli su sve bitke Balkanskog rata, i Prvog svetskog rata da bi na današnji dan jurišajući pod tim barjacima krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima, Našim precima junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde, albanske spomenice”, naglasio je on.

Vučić je kazao da im je srpska trobojka crveno, plavo, bijela bila važnija, veća i preča od života jer je opominjala da sloboda Srbije nema cijenu ni alternativu. Zato su, dodaje, barjaktari ginuli, ali su zastave preživjele.

„Njih nije bilo, ali zastava uvek jeste. Zbog njih i svih drugih koji su pod tom zastavom i slavu, dali živote danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, poručio je on.

Vučić je istakao da je to praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura tradicija i vjera, ali i vrijednosti cijelog društva, koji čine jednu državu civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti ali i da zna zašto i sta joj je činiti.

Citatom Alekse Šantića “svuda tam gdje je duša koja, tamo je meni otadadžbina moja”, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je počeo obraćanje na svečanom obilježavanju Dana srpskog jedinstva, zastave i slobode na Savskom trgu u Beogradu.

Pozdravio je sve prisutne i posebno zahvalio predsjedniku Aleksandru Vučiću na naporu koji je, kako je rekao, uložio da bi ih sve okupio večeras.

“Braćo i sestre, jedinstvo smo uvijek pokazivali u najtežim istorijskim trenucima i to je odredilo naš karakter koji se razlikuje od drugih koji su olako prihvatili podanište i tutorstvo i one 1389., i 1914., kao i 1941. i 1999”, rekao je Dodik i poručio da su za razliku od njih “Srbi branili svoju slobodu uvjereni da će biti teško”.

Prolazili smo, kazao je, golgote, ali nismo dali slobodu, jer Srbi ne mogu da žive bez slobode Srbi ne mogu da žive bez slobode i zato smo “mi u Republici Srpskoj ponosni na činjenicu da smo različiti od drugih, ako smo različiti”.

“Republika Srpska je ponosna što je danas usvojila Zakon o očuvanju jezika i ćiriličnog pisma”, rekao je Dodik i pozvao predsjednika Vučića da, kako je kazao, “proizvodi svake godine ovako moćnu manifestaciju našeg jedinstva…”.

Dodik je ponovio da ne voli kada Srbe iz BiH nazivaju Bosancima.

“Ja sam Srbin, pravoslavac, govorim srpski, pišem ćirilicom moja krsna slava je Đurđevdan, i ništa me ne indentifikuje sa rječju Bosanac”, kazao je Dodik.

Mi Srbi iz BiH, istakao je, nismo bosanski Srbi, kao ni oni u Hrvatskoj koji nisu hrvatski Srbi.

“Mi smo Srbi koji kroz vijekove gradio svoj identitet, čuvajući, jezik pismo i krsnu slavu “, naveo je Dodik.

Upitao je čime Srbi izazivaju neke druge koji se uvijek nešto ljute i prigovaraju nam.

“Mi se ponašamo jednostavno i normalno, ne želimo ništa tuđe, ne želimo nikoga da mijenjamo, da asimilujemo…”, rekao je i dodao da Srbi hoće da vode jedinstvenu politiku srpskog naroda.

Dodik je rekao da poruka koja dolazi iz Srbije i Vučića u Srpsku je da “više nikada neće biti Oluje”, a da je strategija odbrane da Srbija mora da štiti Srbe gdje god da žive.

Srbi iz Republike Srpske, poručio je Dodik, vole Srbiju i zagledani su u nju.

“Naša zemlja nije BiH, naša zemlja je Srbija i uvjeren sam da su Srbi stradanjem doprinijeli da ovaj vijek našeg ujedinjenja i našeg jedinstva – počinjemo ovako”.

Poručio je da Srbi ne pozivaju na puške i i topove, već na mir, saradnju i uvažavanje.

“Republika Srpska je srpska zemlja, živimo je kao državu, što ona po svemu jeste, po teritoriji, svom narodnu i izvršnoj vlasti. To što nema stolicu u UN vjerujem da ćemo jednog dana i to prevazići”, naveo je Dodik.

Poručio je da Srbi hoće jedinstvo u miru i sa drugima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima, ali nemojte nam, kazao je, braniti da obilježavamo naše praznike i ne dirajte nam svetinje.

“Vučić je uspio da Srbiju podigne na viši nivo da bude jaka i to je znak da moraju da nas napadaju – njega, mene i sve Srbe. Srbi su svijesni sebe, ovo je naša zemlja, ovo su naše države, ali svi drugi mogu da žive i u Srbiji i u Srpskoj”, poručio je Dodik.

Patrijarh SPC Porfirije večeras je u Beogradu, na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na Savskom trgu kod spomenika Stefanu Nemanji, pozvao srpski narod da bude jedinstven i građane da nikad ne budu vođeni sebičnim i sitnim strastima i interesima, kao i da ne budu suprotstavljeni jedini drugima.

“Molim se Bogu na današnji dan sa svima vama saobranima da nikada ne budemo pokretani sebični i sitnim strasti i interesima, da ne budemo nasuprot jedini drugima već da budemo jedno u sebi i među sobom, a onda da gradimo i jedinstvo sa svima”, poručio je patrijarh srpski u prisustvu predsjednika Aleksandra Vučića i državnog vrha Srbije, kao i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Poglavar SPC je istakao da nije važno koliko ćemo uspijeti već da budemo na tom putu – da uredimo sebe i svoj dom i da kao takvi pokušamo da budemo dobar primjer i ugled svima u dobru i vrlini, nezavisno od toga šta nam drugi misle i čine.

Tako ćemo biti blagosloveni, kazao je Porfirije i poručio: “Neka je celom srpkom narodu blagosloven ovaj praznik, amin Bože”.

Patrijarh je, takođe, poručio da jedinstvo naroda ne smije biti zasonovano ni na sebičnim interesima, na tome da se zatvorimo u sebe i odvojimo od drugih, jer bismo tako bili u konfliktu sa njima.

Kako je rekao, na tako zasnovanim ciljevima jedinstvo bi se pretvorilo u svoju suprotnost i vratilo nam se kao bumerang i razorilo nas.

Patrijarh Porfirije, takođe, ukazao je da ne može neko biti svjetski, a da nije svoj.

Niko te neće voljeti ni poštovati ako ne voliš i ne poštuješ sebe i svoje, poručio je Porfirije.

Filter 2019