Tue. Oct 26, 2021
ћирилица /latinica

“Ne smijemo dozvoliti zaborav”: Najavljena izgradnja pet spomenika u Istočnom Sarajevu

Autor: FILTER/M.K.

Pet spomen-obilježja i jedna institicija kulture sjećanja gradiće se na području Istočnog Sarajeva. U susret 30-oj godišnjici stvaranja Republike Srpske gradonačelnik Istočnog Sarajeva i načelnici opština Pale i Istočno Novo Sarajevo predstavili su idejna rješenja za neke od spomenika. Najavili su da će projekti za svih pet spomenika biti zvanično predstavljeni početkom 2022. godine.

Ono što se danas zna jeste da će se „Kapija grada“ raditi između Trga Republike Srbije i Šetališta dr Miodrag Lazić, spomenik Srbima civilima stradalim u 20. vijeku u Parku Sunce, spomenik žrtvama NATO bombardovanja ispred Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata u Palama, spomen-kompleks koji će biti oda Republici Srpskoj na Golom Koranu, a na Trebeviću će biti postavljena velika zastava Srpske.

Spomen obilježje posvećeno Srbima civilima stradalim u 20. vijeku

Spomen obilježje posvećeno Srbima civilima stradalim u 20. vijeku biće izgrađeno u Parku Sunce u Istočnom Novom Sarajevu. Po idejnom rješenju, koje je danas predstavljeno, na ovaj način će biti odata počast Srbima civilima koji su stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom ratu. U centralnom dijelu biće spomenik sa likom Bijelog anđela, visine između šest i osam metara.

„Sa njegove lijeve i desne strane su stepenice kojima se uzdižu stradali Srbi. Uzdižu se u nebo, a on ih okuplja i to je simbolična poruka ovog obilježja. Prema samom anđelu od tri crkve vode staze a to su Stara crkva, Saborna i Preobraženjska. Te crkve govore o kontinuitetu trajanja Srba u Sarajevu kroz vijekove“, pojasnio je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Oko spomen-obilježja biće postavljene klupe i pješačke staze, a uradiće se i led displej na kome će se prikazivati podaci o stradanju. Sve potrebne pripreme za izgradnju preuzima Opština Istočno Novo Sarajevo, dok se za finansiranje spomen-obilježja očekuje podrška Vlade Republike Srpske.

„Ovo je naša moralna obaveza, da se priče stradalih ljudi nalaze na jednom spomeniku. Radovi neće ugroziti nijedan dio parka. Moj zahtjev je bio da se tokom izgradnje ne posiječe nijedno drvo jer je ovo naša oaza koja će biti dodatno uljepšana ovim spomen-obilježjem. Pokušaćemo da uradimo i dodatne staze i obogatimo sam sadržaj u parku“, dodao je Jovan Katić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

„Kapija grada“

Predstavljeno je i idejno rješenje „Kapije grada“ koje je izrađeno za vrijeme mandata prethodnog gradonačelnika, podsjetio je Ćosić. On je dodao da će postojeće rješenje biti dorađeno, ali da će ideja o pruženim rukama sigurno ostati jer ima simbolično značenje.

„Ovdje se radi o simboličnoj poruci koja govori o izlasku Srba iz Sarajeva i prelasku u Istočno Sarajevo“, naveo je Ćosić.

„Kapija grada“ će osim simbolične imati i praktičnu ulogu, jer je upravo ovo pasarela koja će spajati Trg Republike Srbije i Šetalište dr Miodrag Lazić.

Zastava na Trebeviću

Na vrhu Trebevića biće postavljena zastava Republike Srpske, visine 40 metara. Biće podsjetnik na stvaranje Republike Srpske i sve koji su u tome učestvovali.

Spomenik žrtvama NATO bombardovanja

Na Palama je već počela izgradnja Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata i tražićemo da se kroz investicioni ciklus Vlade RS muzej završi u idućoj godini, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

„Muzej je upravo ta institucija kulture sjećanja, koju sam naveo uz ovih pet spomen-obilježja koji će se graditi u Istočnom Sarajevu. U toku je izrada projekta za spomenik žrtvama NATO bombardovanja, koji će biti smješten kod muzeja“, rekao je Ćosić.

Spomen-kompleks na Golom Koranu

Na ovoj lokaciji biće izgrađen spomen-kompleks koji će štititi Pale, imajući u vidu da je Srpska velikim dijelom stvarana upravo ovdje.

„Biće to veličanstven kompleks koji će nas podsjećati na stvaranje Srpske. Ovo je pravi primjer kako se zajedno realizuju strateške ideje i ciljevi, posebno jer iduće godine obilježavamo 30 godina od stvaranja Republike Srpske, a tu Pale imaju posebnu ulogu. Vijeme brzo prolazi i ovo je pravi način na koji možemo njegovati kulturu sjećanja“, naveo je Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

On je dodao da spomenike ne treba posmatrati odvojeno i po tome u kojoj se opštini nalaze, jer je cijela Sarajevsko-romanijska regija dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske i kao takva mora imati poseban status.

Njegovanje kulture sjećanja

Svi ovi spomenici će objediniti sve što do sada imamo, poručuje gradonačelnik.

„Ne zaboravljamo i nastavljamo da njegujemo najsvetije obilježje koje imamo u gradu, Mali Zejtinlik na Sokocu. Imamo spomen-obilježja u Miljevićima, u Palama, Sokocu, mnogo spomen-bisti ali radi se o tome da moramo njegovati kulturu sjećanja. Planirano je da se sa izgradnjom svega nabrojanog završi do kraja 2024. godine. Ovo su obilježja i institucije koje moraju ostati nakon nas, koji će podsjećati i opominjati buduće generacije na našu istoriju. Kao narod smo uvijek praštali svima, a zaboravljali šta je rađeno nama. Ne smijemo dozvoliti zaborav“, zaključio je Ćosić.

Filter 2019