Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /latinica

Mitropolit Joanikije: Mitropolija svjedoči vjeru, ničije ne otima

Izvor: Srna

Mitropolija cnogorsko-primorska, koja je neodvojivi dio Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, svjedoči vjeru i čuva identitet naroda, ničije ne otima, niti ugrožava bilo čije pravo, izjavio je danas Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Vladika Joanikije je nakon susreta sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Manastiru Ždrebaonik kod Danilovgarada, rekao da ga posebno raduje što je kod moštiju Svetog Arsenija Sremca, nasljednika Svetog Save u manastiru Ždrebaonik mogao da ugosti Dodika.

-Upravo ovo je mjesto gdje imamo priliku da se sjetimo naših korijena, tradicije i svega što je Mitropolija crnogorsko-primorska značila u istoriji Crne Gore, srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve – rekao je mitropolit Joanikije novinarima.

On je istakao da se u vremenima kada je Crna Gora bila na vrhuncu svoje slave govorilo da je Mitropolija crnogorsko-primorska nastavila kontinuitet Pećke patrijaršije i da je imala ogromnu ulogu u očuvanju Srpske pravoslavne crkve.

-To prepoznaju svi ljudi koji imaju imalo pameti, poštenja i obrazovanja da to tako i prihvate, onako kako jeste. Mi ne želimo da mijenjamo istoriju, mi čuvamo korijene, pamćenje i nije mi jasno kome smeta istorija Crne Gore i Njegoš? – dodao je vladika Joanikije.

On je istakao da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta Njegoševa veličina i slava Mitropolije crnogosko-primorske, koja je neodvojivi dio Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, od Svetog Save do danas.

-Kada ovo govorimo ne želimo da ugrožavamo ničija prava, ne otimamo ničije pravo, niti imovinu, nego samo svjedočimo vjeru i čuvamo svoj identitet i svoje nasljeđe. To se pokazalo ponajbolje u vrijeme odbrane naših svetinja kada smo imali podršku cijelog pravoslavlja, uključujući sve srpske zemlje, uključujući i Republiku Srpsku gdje su počele i prve litije podrške i mi to ne zaboravljamo – rekao je mitropolit Joanikije.

On je dodao da ne zaboravlja nikada ni ličnu podršku Milorada Dodika „koji je uvijek gledao sa ljubavlju da pomogne koliko može Crnoj Gori“.

Filter 2019