Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /latinica

Istočna Ilidža: Usvojen rebalans budžeta u iznosu od 13.769.215 KM

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojili su danas rebalans budžeta u iznosu od 13.769.215 KM, što je povećanje oko 5.000.000 KM u odnosu na prvobitni budžet.

Načelnik opštine Marinko Božović rekao je da je rebalans rezultat kreditnog zaduženja od 3.000.000 KM i što je na osnovu pristiglih zahtjeva investitora za izgradnju stambenih i poslovnih objekata procijenjeno da će neporeski prihodi porasti za oko 2.000.000 KM.

Božović je naveo da je budžet po svojoj osnovi razvojni, da nijedna marka neće biti potrošena na plate administrativnih radnika, već isključivo za razvoj opštine.

“To obuhvata unapređenje infrastrukture, kao što je izgradnja ulica i parkinga, te nabavka prostorija za potrebe javnih preduzeća koje je osnovala opština, a za čiji smještaj ne postoje adekvatne prostorije”, pojasnio je Božović.

On je dodao da će svi ti projekti unaprijediti položaj stanovništva, ali isto tako i status jer će dolaskom novih investitora biti stvoreni uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

Božović je naveo da je dodatnim budžetskim sredstvima planirana kupovina 5.000 metara kvadratnih zemljišta iza crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, gdje je u površinskoj etaži u planu gradnja određenih sadržaja, a u suterenu dva reda javnih garaža.

Dodao je da se vodi računa i o socijalnom aspektu, kao što je pronatalitetna politika i svi njeni aspekti, te sufinansiranje specijalizacije doktora u Domu zdravlja i Bolnici Srbija.

Na dnevni red današnje sjednice uvrštena je, a zatim i usvojena odluka o kreditnom zaduženju Doma zdravlja Istočno Sarajevo u iznosu od 250.000 KM, od čega će 200.000 biti utrošeno za nabavku neophodne medicinske opreme, a 50.000 za plaćanje obaveza prema dobavljačima.

Odbornici su jednoglasno usvojili odluku o zabrani gradnje mini hidrocentrala na području opštine Istočna Ilidža.

Božović je naglasio da je izgradnja mini hidroelektrana problem koji indirektno dotiče opštinu Istočna Ilidža s obzirom na to da Opštinska uprava ovaj prirodni resurs namjerava koristiti za vodosnabdijevanje, za šta je već izrađena pozitivna studija izvodljivosti.

“Projekat vodosnabdijevanja opštine biće u fokusu Opštinske uprave u narednom periodu. To nije projekat koji će biti brzo realizovan i za njega će biti potrebno mnogo finansijskih sredstava”, ukazao je Božović.

Odbornik SNSD-a Vladimir Ćosović rekao je da ova stranka nije podržala rebalans budžeta jer je njegova struktura takva da polovina iznosa čini kreditno zaduženje i poreska stopa za nepokretnosti, koja je na jednoj od proteklih sjednica, kako je naveo, na prijedlog načelnika Božovića uvećana za tri i po puta.

Na današnjem zasjedanju usvojene su i odluke o ratifikaciji memoranduma o saradnji opštine Istočna Ilidža sa niškim opštinama Pantelej i Crveni Krst, te Strategija razvoja opštine od 2021-2030. godine, kao i Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama ove lokalne zajednice.

Filter 2019