Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Institut za javno zdravstvo traži ko će uništiti 55.000 vakcina

Izvor: Nezavisne novine

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske raspisao je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada, a u sklopu ovog posla biće uništeno i 55.000 vakcina protiv virusa korona kojima je istekao rok, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

– Do sada je istekao rok za 55.000 doza vakcina astrazeneka, koje su, kad su donirane, imale rok trajanja od 30 do 60 dana – istakli su iz Instituta.

Javni poziv je koncipiran na način da se po potrebi sukcesivno uništava medicinski otpad, a po osnovu jedinične cijene iskazane za kilogram tog otpada.

– Shodno tome, još ne znamo koliko će koštati uništavanje vakcina – kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U obavještenju o nabavci navedeno je da je trajanje okvirnog sporazuma dvije godine, a da je procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a 49.950 KM. Rok za prijem ponuda odnosno zahtjeva za učešće je ponedjeljak, 27. septembra, u podne.

– Na poziv naručioca, izvršilac će na lokalitetu naručioca (JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske Banjaluka i Regionalni centri Foča, Istočno Sarajevo, Zvornik i Trebinje) preuzeti otpad te ga transportovati, skladištiti i konačno zbrinuti na lokalitetu za koji ima odobrenje nadležnog ministarstva – ističe se u obavještenju.

Podsjetimo da je u Srpskoj istekao rok za 55.000 vakcina, “Nezavisne novine” su prve pisale o tome početkom septembra. Kako su tada objavili, nije isključeno da će se sličan scenario dogoditi i u FBiH, gdje će 340.183 doze biti neupotrebljive već idućeg mjeseca.

Kako je juče saopšteno iz Vlade Srpske, od februara ove godine, kada je počeo proces imunizacije, u Republici Srpskoj je, do 21. septembra, zdravstvenim ustanovama isporučena 542.861 vakcina protiv virusa korona, od čega 296.219 doza vakcina koje se daju kao prva doza vakcinacije i 246.642 doza koja se daje kao druga doza.

Recimo, u utorak, posredstvom Instituta za javno zdravstvo, isporučeno je 2.878 vakcina, od čega se 995 odnosi na vakcinaciju prvom, a ostatak drugom dozom.

Kada je o vakcinama riječ, slovenačka vlada odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine fajzer-biontek protiv kovida-19 za BiH.

Kako je saopšteno, donacija je odobrena u srijedu na online sjednici Vlade, kao dio humanitarne pomoći Slovenije BiH u borbi s pandemijom.

BiH je, prema podacima sajta Worldometers, izbila na prvo mjesto u Evropi po smrtnosti od virusa korona na milion stanovnika.

Filter 2019