Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Za učešće na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu za amatere prijavljeno oko 1.000 takmičara

Izvor: Srna

Za učešće na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu za amatere, koje će od 5. do 10. oktobra biti održano u Istočnom Sarajevu, do sada je prijavljeno oko 1.000 biciklista sa četiri kontinenta, a prema preliminarnim spiskovima prijava, doći će takmičari iz pedesetak zemalja svijeta.

Prema ocjeni komesara Međunarodnog biciklističkog saveza /UCI/, kao i impresijama takmičara koji su učestvovali na kvalifikacionoj trci u avgustu, sve četiri staze su vrlo zahtjevne, a naročito mediofondo i granfondo koji završavaju na Jahorini, saopšteno je iz Asocijacije za sport.

U saopštenju se ističe da bi broj učesnika bio i veći, ali takmičari iz Azije i Australije, nažalost, gotovo sigurno neće moći da učestvuju zbog kovid protokola i ograničenja putovanja koja su na snazi u njihovim zemljama.

Prvenstvo je prilagođeno širem krugu biciklista, pa su tokom kvalifikacionih nadmetanja svi mogli da izaberu za koju disciplinu će da jure normu.

Na vrhuncu sezone Svjetskom prvenstvu zakazane su četiri discipline – individualni hronometar, timski hronometar, mediofondo i granfonddo trka.

Prvi na rasporedu je individualni hronomometar koji će biti održan na istoj stazi kao u kvalifikacijama na Palama, a startovaće u srijedu, 6. oktobra, u 13.00 časova.

Za ovu disciplinu do sada je prijavljeno više od 200 takmičara koji će se boriti protiv štoperice na stazi dugoj 19,2 kilometra.

Dan kasnije je najopuštenija trka prvenstva – timski hronometar. Četvorica biciklista iz iste zemlje imaće priliku da sastave štafetu, a vrijeme će im se računati zbirno.

“Treba naglasiti da iz jedne zemlje može biti više timova. Ovo interesantno takmičenje sigurno će privući dosta pažnje u Istočnom Novom Sarajevu, posebno što je start u četvrtak, 7. oktobra u 17.00 časova”, navedeno je u saopštenju.

Potom slijedi dan odmora i priprema za dvije najvažnije trke.

Mediofondo je na programu u subotu, 9. oktobra, a iako je start u Istočnom Novom Sarajevu, a cilj na Jahorini ipak je nešto lakši od granfonda i namijenjen je nešto iskusnijim biciklistima koji će morati da prevezu 100 kilometara.

Posljednjeg dana prvenstva u nedjelju, 10. oktobra, je veliko Finale – granfondo trka koja će okupiti najveći broj takmičara.

Staza je ista kao na kvalifikacionoj trci, ali je dodatnim krugom produžena sa 100 na 135 kilometara uz altitudu od 1.060 metara.

Trka će startovati u Spasovdanskoj ulici u 10.00 časova, a očekuje se da najbolji na cilj dođu nešto prije 13.00 časova.

Filter 2019