Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Za vakcinisane s obje doze karantin 5 dana

Izvor: FILTER

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdao je niz smjernica koje se tiču karantina, a sa ciljem sprječavanja širenja zaraze Kovid-19.

Kako navode, svi bliski kontakti zaražene osobe podliježu mjeri karantina, koja započinje od datuma poslednjeg kontakta sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem koji je ostvaren tokom perioda infektivnosti potvrđenog/vjerovatnog slučaja.

”Trajanje karantina za bliske kontakte potvrđenog ili vjerovatnog slučaja je 10 dana. Ukoliko tokom trajanja karantina osoba razvije simptome (bilo da je vakcinisana ili nevakcinisana), smatra se vjerovatnim slučajem koji podliježe izolaciji bez obzira da li je testirana ili ne. Trajanje karantina kod osoba koje žive u istom domaćinstvu sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem se takođe definiše od datuma posljednjeg kontakta. Iz praktičnih razloga, u slučaju nemogućnosti izolovanja od oboljelog ukućana, kontaktima u domaćinstvu se može propisivati karantin u trajanju od 14 dana od datuma uzimanja uzorka potvrdnog testa kod oboljele osobe, ukoliko se radi o potvrđenom slučaju, odnosno od prvog dana simptoma, ukoliko se radi o vjerovatnom slučaju.”

Osobe koje su prebolovale Kovid-19 ne podliježu karantinu.

”Osobe koje su unazad 6 mjeseci imale laboratorijski potvrđen COVID-19 (PCR ili antigenskim testom) ili su bile vjerovatan slučaj COVID-19, a identifikovane su kao bliski kontakt COVID-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, ne podliježu mjeri karantina. Daje im se uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana, da smanje kontakte, nose zaštitnu masku u svim situacijama gdje su u kontaktu sa drugim ljudima i vrše redovnu dezinfekciju ruku.”, navode u Institutu.

Osobe koje su vakcinisane samo jednom dozom vakcine, podliježu mjeri karantina u trajanju od 10 dana, dok vakcinisani sa obje doze podliježu mjeri karantina od 5 dana.

”Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv COVID-19, a identifikovane su kao bliski kontakt COVID-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, kao i osobe kod kojih je prošlo više od 6 mjeseci nakon preležanog COVID-19, a primile su jednu dozu vakcine prije najmanje 14 dana, podliježu mjeri karantina u trajanju od 5 dana od dana izloženosti.”, navodi se u saopštenju Instituta.

Filter 2019