Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /latinica

Zaposleni u institucijama BiH protestuju zbog plate

Izvor: Nezavisne novine

Protest zaposlenika u institucijama BiH počeo je u Sarajevu, a razlog za tim potezom je što su nezadovoljni koeficijentom plate.

Traže potpisivanje kolektivnog ugovora, te da ovaj izlazak na proteste ispred zajedničkih instituicija, kako kažu, je jedini način da poslodavac shvati njihovu situaciju.

Na pitanje šta ako ne bude plata i ne usvoji se budžet, zaposleni koji protestuju kažu da ne znaju šta će. Kažu da su jedini od zaposlenih u državnoj službi koji nemaju kolektivni ugovor.

Sanja Skočir, predstavnica Sindikata MAC-a, kaže da je ovo jedini način da zaposleni u institucijama BiH kažu šta je njihov problem.

Amer Zoranić, iz sindikalne organizacije Ministarstva civilnih poslova BiH, kaže da se bore za princip ista plata za sve.

“Oni imaju 20 puta veću platu, a mi smo stručni i radimo svoj posao”, kaže Zoranić i tvrdi da će proces rada biti ugrožen ukoliko ne bude plate.

Ranka Borišić, zaposlena u zajedničkim institucija, rekla je da se ne može živjeti od onoga što dobijaju i da je jako loše ovo što političari rade.

Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika, kaže da je ovo drugi protest.

“Hoćemo da pokažemo u kakvoj smo situaciji. Osnovni problem zbog kojeg protestujemo je problem nepotpisivanja kolektivnog ugovora”, kaže Karčić i dodaje da ih protestuje samo stotinjak zbog epidemioloških mjera.

Filter 2019