Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Zavod za udžbenike sutra obilježava 29 godina postojanja

Izvor: Srna

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo sutra će radno obilježiti 29 godina postojanja.

Već 29 godina pod motom “U službi znanja!” Zavod za udžbenike i nastavna sredstva uspješno priprema i objavljuje udžbenike i nastavna sredstva, kao i ostalu dokumentaciju za skoro sve nivoe obrazovanja.

U saopštenju Zavoda ističe se da su i ove školske godine uspješno odgovorili na potrebe tržišta i blagovremeno obezbijedili sve neophodne proizvode.

Uporedo sa izdavanjem štampanih udžbenika, Zavod uspješno realizuje proces digitalizacije udžbeničkih sadržaja, kojim se od ove godine mogu koristiti i učenici prva tri razreda osnovne škole. Već je u upotrebi “Prva knjiga”, a tokom naredne sedmice postepeno će biti dostupni i sadržaji za ostale predmete.

Zavod danas, pored zgrade uprave, posluje i u pet poslovnih centara – Trebinje, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Doboj i Prijedor, te u 20 maloprodajnih objekata, knjižara.

U narednom periodu Zavod za udžbenike i nastavna sredstva učestvovaće na značajnim sajmovima knjiga u Banjaluci i Beogradu, gdje će predstaviti svoja najbolja izdanja u različitim kategorijama.

Na Sajmu knjiga u Banjaluci, 16. septembra, Zavod će dodijeliti književne nagrade “Zlatna sova” i “Sovica”, te predstaviti nagrađene romane.

“Pred nama je još mnogo izazova i dobrih projekata koje ćemo, nadamo se, uspješno realizovati i sljedeće godine naš trideseti rođendan dočekati u boljim epidemiološkim okolnostima i svečano ga proslaviti sa našim sugrađanima”, poručuju iz Zavoda.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva osnovan je odlukom Vlade Republike Srpske 4. septembra 1992. godine pod nazivom Republički izdavački zavod “Prosvjeta” Sarajevo. Od 29. septembra 1994. godine nastavio je poslovanje pod nazivom Javno preduzeće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Sarajevo.

Godine 2007. izvršeno je usklađivanje sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o klasifikaciji djelatnosti, te od 27. aprila 2007. godine novi naziv i organizacioni oblik Zavoda glasi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo.

Zavod je od osnivanja nekoliko puta mijenjao sjedište. Prvo sjedište bilo je na Ilidži, zatim u Bijeljini, te na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva. Sjedište Zavoda danas je u Istočnom Novom Sarajevu, na adresi Zorana Cvijetića 58.

Filter 2019