Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /latinica

Dr Jovović o trombofiliji u trudnoći

Izvor: JZU Bolnica ”Srbija”

Primarijus doktor Jadranka Jovović, specijalista interne medicine-subspecijalista hematologije i onkologije kaže da trombofilija predstavlja stanje pojačanog zgrušavanja krvi koje može izazvati trombozu tj. stvaranje ugrušaka krvi u krvnim sudovima.

“Trombofilija u trudnoći ili prilikom zatrudnjivanja može, a i ne mora da ima veliki uticaj da izazove ozbiljne probleme”, naglasila je dr Jovović.

Ona je pojasnila da je trudnoća sama po sebi stanje u kojem se povećava sklonost zgrušavanju krvi. Zdrave trudnice imaju 5 do 7 puta veći rizik za trombozu od žena koje nisu trudne. Organizam prirodnom hiperkoagulacijom spriječava pojačano krvarenje za vrijeme trudnoće i nakon porođaja.

“Kod trudnica koje imaju pridruženu nasljednu ili stečenu trombofiliju ili kombinaciju obje, postoji povećan rizik nastanka ugrušaka krvi u venskim krvnim sudovima”, istakla je dr Jovović.

Ona je naglasila da teži oblici trombolifija u trudnoći mogu dovesti do patoloških stanja: ponovljeni pobačaj ili rađanje mrtvorođene bebe, abrupcija posteljice i preeklampsija.

Simptomi trombofilije nisu jasni i vidljivi osim ako ona ne dovodi do krvnog ugruška. Trudnice bi već pri svom prvom prenatalnom pregledu trebale obavijestiti svog ljekara o postojanju trombofilije, ako je dijagnostikovana ranije, bilo kod njih samih, bilo kod nekog od članova porodice, napominje dr Jovović.

„Trombofilija se dijagnostikuje testovima krvi. Kod žena koje su imale dva ili više spontanih pobačaja ili su u pripremi za postupak vantjelesne oplodnje standardno se radi gensko testiranje na nasljedne trombofilije – „panel 4 gena ili prošireni“, testiranje na antifosfolipidni sindrom i dodatni koagulacijski testovi. Indikaciju za testiranje postavlja ljekar hematolog specijalizovan za bolesti krvi“, istakla je dr Jovović.

Kod trudnica sem nasljednih trombofilija, može biti dijagnostikovana i stečena trombolifija tipa antifosfolipidnog sindroma. Testovima krvi dokazuje se prisustvo lupus antikoagulansa i antikardiolipinskih antitijela, pojašnjava dr Jovović i kaže da antifosfolipidni sindrom može izazvati različite komplikacije u trudnoći : usporen rast ploda, insuficijencija posteljice-zbog tromboze sitnih krvnih sudova iste, prijevremeni porođaj- prije 37 nedjelje trudnoće, pobačaj- smrt ploda u materici prije 20 nedjelje, mrtvorođenost- smrt ploda u materici poslije 20 nedjelje.

„Trudnice sa dokazanom trombofilijom se redovno prate kod hematologa. Ljekar hematolog odlučuje da li je trudnici sa dokazanom trombofilijom potrebna terapija, koja vrsta terapije i u kojoj dozi”, naglasila je dr Jovović.

Hematolog odluku o primjeni terapije donosi individualno za svaku trudnicu tj. na osnovu stepena rizika za razvitak ugruška u trudnoći, naglašava dr Jovović i dodaje da se u tom slučaju u obzir uzimaju faktori kao što su: vrsta i težina trombofilije, dob trudnice, ishod i komplikacije u prethodnim trudnoćama, podaci o pobačajima, lična i porodična anamneza za tromboze.

Filter 2019