Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /latinica

Delegacija Gradske uprave položila vijenac na spomenik Mis Irbi

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Povodom 110 godina od smrti Adeline Pauline Irbi, poznatije kao Mis Irbi, koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, delegacija Gradske uprave Istočno Sarajevo položila je danas vijenac na spomenik ovoj dobrotvorki, na sarajevskom groblju u naselju Ciglane.

Obilježavanju godišnjice smrti Mis Irbi prisustvovali su i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Adelina Paulina Irbi, koja je pomagala je hrišćane i srpske ustanike protiv turske vlasti u Hercegovini,  umrla je na današnji dan,  15. septembra 1911. godine.

Mis Irbi je bila britanski putopisac, borac za prava žena i dobrotvor Srba u BiH. Putovala je Balkanom, prikupljala pomoć za ratovima zahvaćena područja, a u Sarajevu je osnovala prvu školu za djevojke.

Iako je škola bila otvorena za sve vjeroispovijesti, uglavnom su je pohađale srpske učenice, tako da se škola u izvještajima i dokumentima ubrzo počela nazivati srpska ženska škola.

Adelina Irbi u Sarajevu je posebno podržavala rad Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Adelina Irbi je iz srpskog ustanka izašla sa atributima “plemenita” i “majka sirotinje”, koji su je pratili do kraja života i sa kojima je ušla u istoriju.

Adelina Irbi ostala je u Sarajevu do kraja života i nastavila sa radom, često finansirajući škole sopstvenim novcem.

Filter 2019