Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Vučić: Srbija neće podržati nikakve priče o smjeni Dodika

Izvor: RTRS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne vjeruje da će biti inicijativa za smjenu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i da Srbija tako nešto neće prihvatiti.

– Neće biti takvih odluka, gotovo sam siguran. Ne vjerujem da će ih biti pošto poznajem Kristijana Šmita, a ako to uradi, Srbija to neće prihvatiti. Nećemo prihvatiti da neko drugi sa strane nameće narodnu volju. To je toliko opasno da nemam riječi. Zamislite da je Dodik to tražio za nekog od njih – rekao je Vučić u direktnom obraćanju iz Slovenije.

Vučić je naglasio da “govori ovo na ozbiljan način”.

– Već puno puta sam pokušao da pokrenem važan dijalog između Srba i Bošnjaka. Moramo da se poštujemo i da razmišljamo o budućnosti. Kada govorimo o smjeni Dodika, uvijek će se potezati priča o Srebrenici. Nudio sam tu vrstu strateškog dijaloga i poslije linča u Srebrenici prije pet-šest godina. Neke teme su neprihvatljive za srpski narod. Srbija neće prihvatiti odluku da Dodik bude smijenjen, ukoliko dođe do toga – objasnio je Vučić, prenijele su Novosti.

Predsjednik Srbije boravi u Sloveniji i učestvovaće sutra na Bledskom strateškom forumu koji tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica EU, kao i predstavnike evropskih institucija.

Vučić će učestvovati na prvom liderskom panelu Foruma pod nazivom “Budućnost Evrope – odoljeti i istrajati”, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

On će tokom Foruma imati i bilateralne susrete sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.


Filter 2019