Вучић: Постигнут компромис – Росу се повлачи, уводе се стикери

Извор: Срна

Предсједник Србије Александар Вучић саопштио је да је дошло до компромисног рјешења за кризу на сјеверу Космета које предвиђа повлачење специјалних јединица РОСУ са административних прелаза, распоређивање снага Кфора и успостављање режима стикера за возила.

Вучић је на конференцији за новинаре у Нишу изјавио да договор подразумијева да се РОСУ повуче са Јариња и Брњака у суботу, 2. октобра, у периоду од 8.00 до 16.00 часова.

Он је навео да ће Кфор поставити снаге на тим административним прелазима прије повлачења РОСУ и да ће тамо остати око двије седмице да би сачувао безбједност и слободу кретања.

“Од 4. октобра од 8.00 часова успоставља се стикер-налепнице режим као привремена мера до коначног решења, о чему ће се тек водити разговори у Бриселу, што је велики успех”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће бити формирана и радна група коју чинити представници ЕУ, Београда и Приштине под предсједавањем ЕУ која ће тражити трајно рјешење на састанку 21. октобра и то по европским стандардима.

Вучић је истакао да је од кључног значаја то што је ЕУ констатовала забринутост коју је приказала београдска страна због неспровођења формирања заједнице српских општина /ЗСО/ и недостатака у судском вијећу у случају “Теодосијевић”.

Он је указао да је веома значајно то што ЕУ позива обје стране да примијене све договорено, те да ће као приоритетна ствар на сљедећем састанку главних преговарача бити ЗСО и кршење Бриселског споразума.

Filter 2019