Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /latinica

Vučić: Odbio sam dokument

Izvor: RTS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sjever Kosova i Metohije, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu.

Poručuje da je odbio “tobožnje kompromisno rješenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju”.

Vučić je rekao da je doneseno više odluka, zaključaka, prijedloga i preporuka.

Istakao je da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na KiM.

– Smatramo neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju. Srbija želi da nastavi dijalog, ali ne želi da prihvati sporazume iz kriminalnih akcija – poručio je Vučić. 

Dodao je da je jutros razgovarao sa ambasadorima najmoćnijih zapadnih zemalja, ambasadorima Kvinte, o tome kako bi trebalo da izgleda “tobožnje kompromisno rješenje”.

– Odbio sam to rješenje jer to nije kompromisno već je rješenje koje bi unižavalo Srbiju. To je rješenje kojim bi 70 odsto onoga što su namjeravali da rade Albanci na administrativnoj liniji oni bi zaboravili na to, ali bi uveli 20/30 odsto mjera. Dobio sam za odbijanje saglasnost Savjeta. Odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina i ne možete da razgovarate tako sa Srbijom – rekao je Vučić.

Situaciju je ilustrovao sa kupovinom u prodavnici, kada postoji dogovor da se, navodi, pet kilograma pomorandži plati 1.000 dinara, a dogovor se ne poštuje.

– Vi platite, prodavac uzme te pare i ti onda tražiš pomorandže, a on kaže ne, ne, to su posebne pomorandže, mora još. Vi kažete da je dogovor bio pet kilograma za 1.000 dinara i, naravno, izbije svađa i dođe policajac, a to su zemlje Kvinte, i kažu smiriti se, vi ste isti, ti dodaj još 300 dinara i onda je to kompromisno rješenje. Na takve barabske trikove Prištine više niko neće pristajati – naveo je Vučić. 

Prema njegovim riječima, jedino rješenje za ovu situaciju je povlačenje svih trupa sa sjevera KiM.

– Povratak na pređašnje stanje i onda da idemo u Brisel i razgovaramo o svemu – naveo je Vučić dodajući da je Srbija uvijek spremna za razgovor.

Takođe, kaže da Savjet za nacionalnu bezbjednost traži hitan odgovor EU postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne, kada će biti formirana ZSO.

– Tražićemo odgovor. Ćutanje će biti jasan znak da sporazum ne postoji i da ne žele formiranje ZSO i onda svi znamo da ne postoji. Srž sporazuma je ZSO – ističe Vučić.

Rekao je i da je Savjet, u skladu sa svojim poslom, razmatrao odbrambene kapaciteta Republike Srbije, stanje u Vojsci Srbije, MUP-u.

– Razgovarali smo i o desetinama tehničkih stvari koje možemo da unaprijedimo. Zadovoljan sam stanjem kako borbene gotovosti tako i moralom, motivisanošću ljudi da uvijek unapređuju naše kapacitete tako i svim onim što nas tek čeka, to je značajnije opremanje i naoružavanje naše vojske i policije koje će se vidjeti u tom periodu – naveo je Vučić.

Filter 2019