Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /latinica

Vodoinstalatere i bravare gotovo nemoguće pronaći

Izvor: Glas Srpske

Dobrog majstora, vodoinstalatera, bravara ili varioca u Republici Srpskoj gotovo da je nemoguće pronaći, iako dnevnice dostižu 100 maraka, duplo više nego prije par godina.

Da je za kvalifikovanim majstorima velika potražnja svjedoče i oglasi Zavoda za zapošljavanje RS, u kojima je uz one za zapošljavanje nastavnog kadra najveća potraga preduzeća za automehaničarima, zavarivačima i bravarima.

Ista situacija je i na portalima za zapošljavanje u BiH, gdje je objavljeno na stotine oglasa za posao bravara, varioca, stolara i druge zanatlije.

U Zanatsko-preduzetničkoj komori RS potvrđuju da majstora nema ni za lijeka, a da je sve više onih kojima su njihove usluge neophodne pa građani na popravku veš-mašine ili bojlera čekaju i do mjesec dana.

– I ovo malo kvalitetnih majstora što imamo pokušavamo sačuvati da ne odu u inostranstvo. I dnevnice su sada mnogo bolje nego što su bile, najniža je oko 70 maraka, mada uglavnom bez 100 KM majstor i ne izlazi na teren. Nisu dnevnice na nivou onih u inostranstvu, gdje su naši majstori i te kako cijenjeni i plaćeni, ali je mnogo bolje nego što je bilo – istakao je direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić, podsjetivši da su kvalitetni majstori godinama unazad pakovali kofere i odlazili u inostranstvo zbog boljih uslova za rad i višestruko većih primanja.

Naglasio je i da je interesovanje mladih da se školuju za zanate veoma slabo te da uprkos tome što škole imaju mogućnost da upisuju određena zanimanja, zainteresovanih gotovo da nema.

– Primjera radi, lani smo jedva upisali 12 učenika za mesare u Banjaluci, a isto je i sa drugim zanatima. Jednostavno i dalje preovladava mišljenje da svi treba da nose odijela i kravate i da je sramota biti zanatlija, a to je pogrešan stav – poručio je Bratić.

Upozorava da je nastao vakuum na tržištu, nema majstora, a dosta je nezaposlenih koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije.

– Vodoinstalateri, bravari i varioci su misaone imenice, ne samo kod nas već i šire. Zidara gotovo da nema, a iako ih ima, čekate ih danima – istakao je Bratić.

Upozorio je da na tržištu ima dosta priučenih majstora, poslije kojih počesto građani imaju veću štetu nego korist, a osim toga predstavljaju nelojalnu konkurenciju kvalitetnim majstorima.

“Uvoz” radnika

Građevinski sektor već uveliko se suočava sa nedostatkom radnika i prinuđen je da “uvozi” radnike. Samo u prvom polugodištu ove godine izdato je 110 radnih dozvola stranim državljanima u građevinskom sektoru. Osim radnika iz Srbije, na domaćim skelama rade i građevinci iz Kuvajta, Sirije, Italije, Katara i Jordana.

Filter 2019