Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Više od 120.000 đaka u Srpskoj ponovo u školskim klupama: Nastava po starom, ali uz maske i rastojanje

Izvor: Glas Srpske

Školsko zvono okupiće danas đake u cijeloj Republici Srpskoj, a nakon dužeg vremena školarci će moći da sa svojim drugarima iz klupe uče na časovima u trajanju od 45 minuta, poštujući propisane epidemiološke mjere.

Škole spremno dočekuju oko 85.500 osnovaca i 36.000 srednjoškolaca, a prema riječima direktora osnovnih i srednjih škola, nastavnici se posebno raduju trajanju časova, koji su se vratili na vrijeme prije pandemije. Kako bi ovaj način nastave bio održan tokom cijele školske godine, nastavnici, učenici i njihovi roditelji su dužni da poštuju preporuke Instituta za javno zdravstvo RS. Između ostalog, nadležni su preporučili održavanje fizičke distance od dva metra.

– Svi učenici su u obavezi da nose zaštitne maske prilikom ulaska u školu i izlaska, kada se kreću po hodnicima škole i u sličnim situacijama. Đaci od šestog do devetog razreda osnovne škole te srednjoškolci obavezno treba da nose maske prilikom usmenog odgovaranja na času, a preporučuje se nošenje maske i u toku časova, dok nastavno osoblje i ostali zaposleni maske moraju nositi tokom cijelog boravka u školi – navedeno je u preporukama Instituta.

Kako je pojašnjeno, učitelji osnovaca do petog razreda procjenjuju da li mališani mogu da nose maske i treba da im pomognu da ih nose pravilno.

– Roditelji ili staratelji koji imaju simptome zaraze virusom korona ne smiju dovoditi djecu u školu, niti slati djecu ako posumnjaju da su bolesna. Za djecu koja su na bolničkom liječenju, u izolaciji ili za one koji boluju od hroničnih bolesti te im je ljekar preporučio da ne idu u školu, biće organizovana onlajn nastava – naveli su u Institutu.

Takođe, zabranjene su posjete školama kao što su pozorišne predstave i predavanja spoljnih predavača, dok će na roditeljskim sastancima moći prisustvovati samo jedan roditelj, odnosno staratelj.

Filter 2019