Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Sutra promocija knjige ”Grumen podno Prokletija”

Izvor: FILTER

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje promociju romana „Grumen podno Prokletija“ autora Borislava Kosanovića. Promocija će se održati u srijedu, 15. septembra u 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. O knjizi će govoriti književnik Goran Vračar i autor Borislav Kosanović.

Roman „Grumen podno Prokletija“ inspirisan je stvarnim događajem. Slučaj Đorđa Martinovića, Srbina sa Kosova koji je 1985. godine napadnut od strane albanskih iredentista dok je radio na svojoj njivi. Slučaj koji je postao simbol čitavog srpskog stradanja na Kosovu. Zločin koji je tadašnja komunistička vlast Jugoslavije pokušala svim silama da zataška, zarad lažne slike bratsva i jedinstva. Događaj koji je bio uvertira u eskalaciju nasilja koja će dovesti do svih onih dobro nam znanih zala na Kosovu tokom devedesetih.

Za potrebe priče, Kosanović je, naravno, neke stvari izmijenio. Promijenio je ime i glavnog junaka u Đorđe Ognjanović. Radnju je smjestio u fiktivno selo Ognjanovo pokraj Đakovice. Nešto je izmaštao, poradio na dramatizaciji, ali kostur, odnosno najveći dio toga što napisano apsolutno je zasnovano na stvarnim događajima.

Književnik Saša Edi Đorđević je o Kosanovićevom romanu napisao da je perom, oštrim kao žilet, naslikao život podno Prokletija, jasno pokazujući da su razlike među ljudima, na oko sličnim, tolike, da neki ne bi mogli biti nazivani ljudskim bićima.

Roman „Grumen podno Prokletija” objavila je izdavačka kuća „Slovensko slovo” iz Beograda.

Filter 2019