Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Bošnjacima i Hrvatima sporan Zakon o zaštiti ćirilice

Izvor: Nezavisne novine

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Klub Bošnjaka, kako je saopšteno, “smatra da je taj zakon suprotan odredbama ustava entiteta i države, u kojima je jasno definisano da su u BiH jednakopravna oba pisma, i ćirilica i latinica, kao i jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda”.

U saopštenju se dodaje da Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage ovaj zakon. Ukoliko se to ne dogodi, kako dodaju, Klub Bošnjaka će podnijeti apelaciju za ocjenu ustanovsti Ustavnom sudu BiH.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. septembra, na posebnoj sjednici, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Kako je tada saopšteno, ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

I Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske danas je pokrenuo postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Ovu odluku podržalo je pet delegata, dok je jedan protiv, a jedan suzdržan.

“Klub izaslanika hrvatskog naroda pokreće postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer smatra da taj zakon nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske i BiH, kao i međunarodnim pravnim normama. Klub izaslanika smatra da su ovim zakonom jezik hrvatskog naroda, hrvatska nacionalna kultura, kao i naše pismo latinica, dovedeni u neravnopravan i diskriminatoran položaj u odnosu na jezik srpskog naroda, srpsku nacionalnu kulturu i pismo ćirilicu”, saopšteno je iz Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Filter 2019