Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Aćimović: Delta soj najagresivniji od svih varijanti virusa do sada

Izvor: RTRS

Ponovo se pune kovid bolnice u Srpskoj, a na kovid odjeljenjima sve je više mladih. Brojka od 50 novooboljelih u posljednja 24 časa četvrtina je od broja testiranih. Prijavljeno je šest smrtnih slučajeva. Epidemiološka situacija bila je i tema emisije Aktuelno. Gosti emisije upozorili su da je Republika Srpska u četvrtom talasu epidemije virusa korona i da je delta soj najagresivniji od svih varijanti virusa do sada.

Broj zaraženih raste. Raste i broj hospitalizovanih i preminulih. Vrhunac četvrtog talasa, procjenjuje epidemiolog Jela Aćimović, može se očekivati tek u narednih dva mjeseca.

– Delta soj je agresivniji, brže se širi, mlađi obolijevaju, brže se razvijaju simptomi – naglasila je Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

To što je delta soj izolovan i u Republici Srpskoj, za virusologa Višnju Mrđen nije iznenađenje. Razlog – dominacija ovog soja virusa u većini zemalja u svijetu.

– Od prvobitne varijante, delta ima čak osam mutacija, osam je izmjena, samo jedna dovodi do većeg broja transmisija, odnosno prenosa virusa. Ostale se odnose na imuni odgovor i na antitijela – rekla je Višnja Mrđen, virusolog Zavoda za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske.

Po broju novooboljelih, i u četvrtom talasu, prednjači Banjaluka. Zbog toga je Dom zdravlja, prema riječima pomoćnik direktora Vedrane Antonić Komljenović, ponovo u procesu prostorne i kadrovske reorganizacije.

– U prvoj sedmici avgusta imali smo 150 pregleda u ARI ambulantama. Sada imamo 150 do 200 pacijenata u toku dana – poručila je Vedrana Antonić Kovljenović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Doma zdravlja Banjaluka.

U Domu zdravlja Trebinje, nema reorganizacije. Rade tri ARI ambulante a u prošloj sedmici, kaže zamjenik direktora Doma zdravlja Radovan Todorović, broj zaraženih manji je nego sedmicu ranije.

– Za sada dobro pokrivamo potrebe svih naših pacijenata. U skladu sa preporukama štabova i sa epidemiološkom situacijom, bude li potrebno mi ćemo se reorganizovati – naglasio je Radovan Todorović, zamjenik direktora Doma zdravlja Trebinje.

U Bolnici i Bijeljinu, prema riječima infektologa Aleksandre Radojičić, osam pacijenata je na respiratoru, a osamnaest ih je na kiseoničkoj podršci.

– Imamo pacijenata koji su došli iz inostranstva, ako je delta soj, iscrpljeni su, blijedi, kašlju i imaju gripozne simptome – poručila je Aleksandra Radojičić, infektolog Bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina.

I iz emisije Aktuelno, ljekari pozivaju na oprez i obavezno poštovanje epidemioloških mjera. Apel na građane i da se vakcinišu, jer je među novooboljelim manje vakcinisanih nego nevakcinisanih.

Filter 2019