Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

“Analiza pokazala da nije bilo afere sa kiseonikom” Višković poručio da Vlada RS sprema tužbe protiv onih koji su unosili paniku

Izvor: Srpska Info

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je uzorak kiseonika sa UKC RS pokazao da čistoća kiseonika sa jedne lokacije 99,90 odsto a na s druge lokacije 99,92 odsto.

Urađena je i analiza kiseonika iz prijedorske bolnice 99,96 odsto.

To znači da je rezultat pokazao, kako kaže, da je čistoća lijeka na višem nivou od onog koji propisuju standardi – 99,5 odsto.

I ostale bolnice iz Srpske imaju obavezu da, po riječima Viškovića, urade analizu kiseonika koji koriste za liječenje pacijenata. To treba da urade u nekoj od referentnih laboratorija.

– Rezultati pokazuju da nije bilo nikakve afere sa medicinskim kiseonikom – rekao je Višković.

Poručio je da će Vlada RS pripremiti tužbe protov svih koji su unosili paniku među građane.

– Ovo je zločin protiv čovječnosti. Podnijećemo krivične prijave zbog toga- dodao je premijer RS.

On je dodao da je potreba za kiseonikom u cijeloj BiH daleko veća sada dok traje pandemija nego prije.

-Učinićemo da naš zdravstveni sistem funkcioniše u punom kapacitetu i da imaju sve lijekove i sredstva – ocijenio je Višković.

On tvrdi da odgovornost za “haos” ima Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

On je dodao da je otišao dopis prema Agenciji sa upitom kako da se obezbjedi kontinuiran uvoz medicinskog kiseonika za zdravstvene ustanove.

– Ne želim da budem talac jedne kompanije “Meser”. Pitali smo i njih, usmeno su odgovorili da nemaju količine koje su nam potrebne – naveo je premijer RS.

On demantuje spekulacije da su se u Vladi RS krili i ćutali.

– Kao odgovorni ljudi smo čekali rezultate – dodao je Višković i rekao da je industrijski kiseonik onaj sa čistoćom ispod 99,5 odsto čistoće.

Filter 2019