Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Komšić i Džaferović pozvali Šmita da gasi požare

Izvor: Nezavisne novine

Predsjedništvo BiH je na upravo održanoj vanrednoj sjednici pozvalo Kristijana Šmita, visokog predstavnika, da se uključi u rješavanje situacije u vezi sa gašenjem požara u BiH, saopšteno je iz te institucije BiH.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva, i Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva, Šmita su pozvali da iskoristi svoj autoritet i ovlaštenja kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže BiH, bilo vojne, bilo civilne, te da se, kako je saopšteno, omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju.

“Predsjedništvo BiH primilo je k znanju informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o djelovanju kanadera iz Republike Hrvatske na gašenju požara u Širokom Brijegu, na temelju bilateralnog sporazuma između BiH i Republike Hrvatske”, naglašeno je.

Predsjedništvo, kako je istaknuto, traži od Ministarstva bezbjednosti BiH da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana letjelica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriju BiH.

“Takođe, od Ministarstva bezbjednosti BiH se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susjednim državama, te druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriju BiH”, naglašeno je u toj instituciji.

Sjednici nije prisustvovao Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva, koji ne priznaje Šmitov legitimitet.

Filter 2019