Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /latinica

Čubrilović: Glasanje u zajedničkim institucijama dozvoljeno ako se štite interesi Srpske

Izvor: Srna

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je za Srnu da je zaključcima lidera političkih partija u Republici Srpskoj jasno i nedosmisleno dozvoljeno da srpski predstavnici glasaju u zajedničkim institucijama BiH, ukoliko bi, u suprotnom, bili ugrženi interesi Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da je zaključcima, koje je usvojila Narodna skupština, jasno rečeno da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske.

Povodom pogrešnih i zlonamjernih interpretacija zaključaka koje su predsjednici političkih partija sa sjedištem u Srpskoj usaglasili na sastanku održanom 26. jula, Čubrilović je naglasio da predsjednici političkih partija nisu donijeli zaključak o neprisustvovanju sjednicama, niti su rekli da srpski predstavnici ne treba da idu na posao.

– Oni su jasno rekli da predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara, Parlamentu i Predsjedništvu BiH, neće donositi odluke ili neće glasati za odluke, osim kada je to neophodno da bi se spriječilo donošenje odluka koje su protiv interesa Republike Srpske – istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, ovo se prije svega odnosi na odluku o ulaganju veta u Predsjedništvu BiH kada je povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

To je, naglasio je Čubrilović, instrument koji je potrebno koristiti radi zaštite interesa Republike Srpske, te ovi zaključci to jasno i nedvosmisleno dozvoljavaju.

– Isti slučaj je i kada je na dnevnom redu Savjeta ministara ili parlamenta BiH odluka koja bi, ako bi bila usvojena, zbog neglasanja srpskih predstavnika ili njihovog neprisustvovanja, mogla nanijeti štetu Republici Srpskoj – pojasnio je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo da su zaključci objavljeni transparentno i dostupni su na internet stranici Narodne skupštine.

– Svako može vidjeti da u tim zaključcima nije ništa dvosmisleno, da je jesno navedeno da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama imaju obavezu da spriječe donošenje odluka koje su protiv interesa Republike Srpske – rekao je Čurbilović.

Čubrilović je dodao da će se u svim drugim slučajevima, kada je riječ o odlukama koje se ne tiču Republike Srpske, oni suzdržati od izjašnjavanja.

Filter 2019