Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /latinica

Crna Gora uvela nove mjere

Izvor: nova.rs

Crna Gora uvela je danas nove mjere koje se, prvenstveno, odnose na uslove za ulazak u zemlju.

Kako je saopšteno na pres konferneciji u Podgorici, ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim državljanima i strancima samo ukoliko posjeduju jedan od četiri sljedeća dokaza:

  • Da su potpuno vakcinisani ili vakcinisani jednom dozom vakcine protiv KOVID-19;
  • Da posjeduju negativan PCR test na SARSKov-2 ne stariji od 72 časa;
  • Da posjeduje dokaz da je osoba preboljela KOVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);
  • Da posjeduje negativan brzi antigenski test na SARSKov-2 koji nije stariji od 48 časova.
  • Još jedna mjera koja se uvodi je samoizolacija u trajanju od 14 dana za one koji ne ispunjavaju gore navedeni spisak uslova.

„Ukoliko lica, bez obzira na to da li su naši državljani ili stranci, sa stalnim mjestom boravka u Crnoj Gori, ne posjeduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test“, kazao je direktor Instita za javno zdravlje Igor Galić.

„S druge strane, u Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. To se odnosi na državljane Crne Gore i na državljane navedenih zemalja“, pojasnio je Galić.

„Svi koji ulaze u Crnu Goru dužni su da poštuju zdravstvene mjere u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje koje je dostupno na svim graničnim prelazima i na internet stranici Ministarstva zdravlja Crne Gore i Instituta za javno zdravlje“, dodao je.

Bez muzike u zatvorenim objektima

Ugostiteljski objekat je, kako kaže dužan da poštuje propisane mjere, i podsjeća da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno.

„Prostore iz oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posjetiti ukoliko lice posjeduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne KOVID potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mjera“, rekao je on.

Filter 2019