Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Cvijanović: Kina i Rusija pokušale da stvari dovedu u red

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je očigledno da su Rusija i Kina pokušale da na neki način stvari dovedu u red kada je riječ o procedurama i načinu izbora visokog predstavnika u BiH.

Komentarišući diplomatsku notu Kine u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH, Cvijanovićeva je istakla da je to očigledno izražavanje jasnog stava da oni žele, kada se imenuju visoki predstavnici, da to bude legalno i legitimno, te da se stvari dešavaju proceduralno, onako kako je opisano u Dejtonu.

Ona je navela da nije iznenađena činjenicom da neko želi da stvar vrati u normalne tokove, ali da jeste utoliko što su neki drugi i više od nje iznenađeni što se tako nešto desilo.

-Poštujem svakog ko želi prvo da dobro pročita stvari kako treba da se krećemo, naročito kada je riječ o međunarodnom pravu i obavezama koje iz tog prava proističu za sve one koji su tu uključeni. Ako smo mi neko ko je predmet određenih stvari i moramo da se pridržavamo onoga što jeste slovo Dejtona, zašto se onda ne bi pridržavali i drugi? Nema tu izuzetaka – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Loparama.

Ambasada Kine u BiH zvanično je potvrdila Srni da je uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je ranije da njegova zemlja ne priznaje legalnost i legitimitet Šmitovog izbora i poručio da ne namjerava sarađivati sa Šmitom.

Politički analitičar Aleksandar Pavić ocijenio je za Srnu da diplomatska nota Ambasade Kine jača poziciju Srpske i uliva joj sigurnost i snagu da istraje u borbi protiv bezakonja i nametanja novog šefa OHR-a.

Pavić ističe da kineska nota, baš kao i ona koju je uputila Ambasada Rusije u BiH, pokazuju da dvije velike sile i stalne članice Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija ne odustaju od podrške Republici Srpskoj.

-To je velika diplomatska podrška, jer je jasno da države kao što su Kina i Rusija ne troše tek tako diplomatske note na stvari koje nisu od prvorazrednog značaja – naglašava Pavić.

On smatra da je tome značajno doprinio i nepokolebljiv stav Srpske da se odupre diktatu Zapada i namjeri da postavi visokog predstavnika tako što će zaobići sve procedure.

-Kada su Rusija i Kina prošlog mjeseca zajedno predložile rezoluciju Savetu bezbednosti UN da se oroči mandat novom visokom predstavniku na godinu dana, to nije prošlo. Međutim, pokazalo se da smo uspeli i da je čvrsta pozicija Srpske uspela da privuče na principijelnu stranu odbrane Dejtona dve velike sile kao što su Rusija i Kina – objašnjava Pavić.

– Diplomatska nota Ambasade Kine u BiH je principijelan stav ove zemlje da neće poštovati odluku donesenu mimo međunarodnog prava o izboru visokog predstavnika u BiH, ali će i poboljšati poziciju Republike Srpske – rekao je Srni profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir.

Ako su dvije od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN protiv imenovanja visokog predstavnika u BiH na ovaj način, naglasio je Budimir, jasno je da je čovjek koji se prestavlja kao visoki predstavnik nelegalan i nelegitiman.

Budimir je naglasio da ovakav stav Kine u ovom trenutku poboljšava poziciju Republike Srpske koja se, prije svega, poziva na međunarodno pravo i Dejtonski sporazum i na taj način brani svoj politički i pravni status unutar BiH.

-U svakom slučaju, ovo je pokazatelj da se međunarodno pravo u BiH u ranijem periodu nije poštovalo i da ovo ipak nisu devedesete godine kada se međunarodno pravo tumačilo kroz odluke Vašingtona ili nekih zemalja članica EU – rekao je Budimir.

Filter 2019