Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

U julu 23 odsto manje krivičnih djela u odnosu na jul prošle godine

Izvor: FILTER/D.L.

Pripadnici policijske uprave Istočno Sarajevo u mjesecu julu 2021. godine evidentirali su 46 krivinih djela što je za 23 odsto manje u odnosu na isti period 2020. godine kada je zabilježeno 60 krivičnih djela.

Načelnik policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti na ovom području kao stabilno i zadovoljavajuće po svim segmentima bezbjednosti.

„Koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela po nepozatom izvršiocu iznosi 50 odsto, a koeficijent ukupne rasvjetljenosti iznosi 87 odsto. Zbog prekršaja iz oblasti Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga podnesena su četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 47 prekršajnih nalog. Zbog uživanja opojnih droga na javnom mjestu, podnesena su tri prekršajna naloga i 44 naloga zbog počinjenih prekršaja iz oblasti zakona bezbjednosti saobraćaja“, istakao je Šehovac.

On je dodao da je zabilježeno smanjenje krivičnih djela nasilja u porodici.

„Evidentirali smo pet krivičnih djela, a u uporednom periodu sedam. Za sedam mjeseci bilježimo ukupno smanjenje ove vrste krivičnih djela“, rekao je Šehovac.

Zabilježena su tri smrtna slučaja, od čega su dva samoubistva na području opštine Sokolac i Han Pijesak, te jedna zadesna smrt na području Istočni Stari Grad.

Zamjenik načelnika PU Istočno Sarajevo, Igor Kušić rekao je da je za mjesec jul tekuće godine, iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano 41 narušavanje javnog reda i mira što je za 13,9 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

„Prilikom narušavanja javnog reda i mira, pet lica je zadobilo lakše tjelesne povrede. Od ukupnog broja izvršilaca prekršaja, šest lica se vode kao povratnici u izvršenju prekršaja. Najčešći prekršaji u mjesecu julu ove godine bili su tuča i fiziki napadi“, rekao je Kušić.

On je naglasio da je iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno izdato 4.668 prekršajnih naloga protiv 4.758 lica.

„Što se tiče stanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja u mjesecu julu ukupno se dogodilo sedam saobraćajnih nezgoda u kojima je osam lica zadobilo teške tjelesne povrede, 13 saobraćajnih nezgoda u kojima je 27 lica zadobilo lakše tjelesne povrede i 34 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom. Ukuno je evidentirano 5.369 prekršaja protiv 90 lica“, istakao je Kušić.

Radomir Cerovina načelnik sektora kriminalističke policije, istakao je da je policijska uprava Istočno Sarajevo u mjesecu julu registrovala ukupno 46 krivičnih djela što je manje za 20,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. On je dodao da je koeficijent ukupne rasvjetljenosti iznosi 87 odsto. Stanje iz oblasti bezbjednosti je, po njegovim riječima, zadvoljavajuće.

„Strukturu izvršenih krivičnih djela čine 32 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, sedam iz oblasti privrednog kriminaliteta, tri krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i četiri krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja,”, rekao je Cerovina.

On je dodao da su iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađena 54 predmeta, a nadležnom tužilaštvu dostavljena su tri izvještaja o počinjenom kivičnom djelu protiv dva lica za počinjena tri krivična djela.

“Izdata su tri prekršajna naloga zbog konzumiranja opojnih droga na javnom mjestu, a 44 prekršajna naloga zbog odbijanja ispitivanja na prisustvo opijata“, istakao je Cerovina.

Kada je u pitanju pivredni kriminalitet, Cerovina je istakao da je registrovano sedam krivičnih djela, dok je pričinjena materijalna šteta izvršenjem ovih krivični djela 23.342 KM.

MUP u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaaj na putevima sprovodi kampanju „Vozi oprezno – putuj bezbjedno“. U okviru te kampanje, preduzima se niz preventivnih i represivnih aktivnosti. Cilj tih aktvnosti je poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja. U okviru ovih aktivnosti, postignuti su sljedeći rezultati:

Ukupno je kontrolisano 6.022 učesnika u saobraćaju od kojih je 1.892 učesnika alko-testirano, 328 učesnika je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola, 445 učesnika je sankcionisano zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, 126 zbog nekorištenja dječijeg sjedišta u vozilu, 29 učesnika zbog nepoštovanja prava prvenstva prolaza i 1.744 sankcionisana zbog nepoštovanja brzine kretanja motornih vozila.

Pripadnici policijske uprave Istočno Sarajevo naglasili su da će početkom nove školske godine kontrolisati bezbjednost i saobraćaj u blizini škola, te da će sprovesti niz akcija kako bi djeca i omladina bezbjedno učestvovala u saobraćaju i kako bi se to stanje poboljšalo.

Filter 2019