Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /latinica

U julu i avgustu iz saobraćaja isključeno više od pet hiljada pijanih vozača

Izvor: Srna

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske isključili su iz saobraćaja tokom proteklog vikenda 706 pijanih vozača.

Vozači su iz saobraćaja isključeni tokom pete republičke akcije MUP-a, u okviru kampanje “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”, a u svih pet akcija realizovanih u dane vikenda tokom jula i avgusta iz saobraćaja su zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključena ukupno 5.244 vozača.

U posljednjoj republičkoj akciji pojačane kontrole saobraćaja 92 vozača su lišena slobode do otrežnjenja ili oporavka, i to 84 vozača zbog koncentracije alkohola preko 1,5 promila, a 21 vozač zbog više od dva promila alkohola.

Iz saobraćaja je isključeno i osam vozača zbog odbijanja alkotestiranja, saopšteno je iz MUP-a.

U istoj akciji 38 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog prisustva opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu, i to 34 zbog odbijanja testiranja, dok je kod četiri vozača testiranjem utvrđeno prisustvo opojnih droga.

Tokom akcije vozači su sankcionisani i za 3.065 počinjenih prekršaja, od čega su evidentirana 432 prekršaja nekorištenja bezbjednosnog pojasa, 282 prekršaja nekorištenja bezbjednosne sjedalice ili nepravilnog prevoženja djece, 52 prekršaja isteka potvrde o registraciji ili neregistrovanog vozila i 42 prekršaja upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

Ukoliko se analizira prosječan broj isključenih vozača po izvedenoj akciji, koje su se sprovodile u dane vikenda, može se zaključiti da je u prosjeku oko 1.048 vozača svakog vikenda isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja pod dejstvom alkohola.

Zbog upravljanja pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, odnosno zbog odbijanja testiranja za navedene prekršaje iz saobraćaja su isključena 202 vozača.

Iz MUP-a napominju da će nastaviti sa preduzimanjem planskih mjera i aktivnosti, s ciljem unapređenja stanja bezbjednosti saobraćaja i smanjenja broja poginulih lica.

Filter 2019