Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /latinica

U Novom Gradu obilježena godišnjica stradanja Srba u “Oluji”

Izvor: RTRS

U Novom Gradu obilježeno je 26 godina od stradanja Srba u Hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”, kada je protjerano više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služena je liturgija.

Na “Mostu spasa” na rijeci Uni prisluženo je svijeće, a sa mosta u vodu su spušteni vijenci.

Obilježavanje je nastavljeno pomenom u Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu. Kod spomen-krsta položeni su vijenci.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac rekao je da su u hrvatskoj zločinačkoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” od ukupnog broja stradalih njih 65 odsto bili civili, te da je to bilo najveće stradanje Srba u Hrvatskoj i Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata.

– Protjerano je oko 220.000 ljudi. To govori kakva je to operacija bila i šta oni slave kao dvostruki praznik, juče i prekjuče – rekao je Štrbac.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je egzodus Srba iz Republike Srpske Krajine jedan od najtragičnijih i natužnijih događaja u novijoj istoriji.

– Nažalost, pokazalo se da, ako uz sebe imaš najače svjetske sile, možeš raditi šta hoćeš i nećeš odgovarati. U avgustu 1995. godine Hrvatska je napala Republiku Srpsku Krajinu sa vojnim kapacitetom koji je bio kao ukupno stanovništvo ove krajine. Vojska Republike Srpske Krajine nije imala šanse da se odbrani – rekao je Drljača.

U avgustu 1995. godine “Most spasa” prešlo je 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

Filter 2019