Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /latinica

Slavija ponovo krenula sa radom

Izvor: sportdc.net

Rukometaši Slavije iz Istočnog Sarajeva počeli su danas sa pripremama za novu sezonu.

Poslije gotovo osam mjeseci pauze, Boris Tešanović je ponovo okupio ekipu, krenuo sa radom i pripremama za Prvu ligu Republike Srpske. Na prvom treningu Sokolova pojavilo se 15 rukometaša, starosjedilaca, dječaka priključenih iz omladinskog pogona, te jedan novajlija. Opravdano je bilo odsutno nekoliko igrača na koje se računa, tako da će Tešanović ubrzo imati i dvadesetak rukometaša na treningu.

-Opet neki novi početak za rukometni klub. Sada krećemo iz nižeg ranga. Opet Prva liga Republike Srpske i sigurno teška. Doživjeli smo veliku promjena igračkog kadra. Ostalo je par starijih i iskusnijih igrača, koji su raspoloženi da igrjau i od svojih obaveza mogu da stignu. Njima ćemo priključiti iz omladinskog pogona dječake. Iskreno, ne znam na šta to sada liči, nadam se da ćemo u pripremnom periodu sve to složiti za Prvu ligu. Ne možemo obećati da ćemo ući u Premijer ligu. Borićemo se, sigurno, kao što smo uvijek i radili. Samim tim nadamo se i pozitivnom rezultatu, pobjedama, i nekoj sredini tabele. Ima i zimska pauza, tu ćemo sigurno napraviti jedan presjek da vidimo šta imamo, kako ima, šta nam fali, kakve su mogućnosti kluba. Za sada, počeli smo ispočetka i nadamo se što boljim rezultatima, rekao nam je Boris Tešanović na prvom treningu.

Slavija će kompletne pripreme odraditi u dvorani, eventualno sa ponekim izlaskom na pomoćni stadion FK Slavija.

-Nažalost, zbog obaveza i dvorane i momaka, malo kasnimo i sa pripremama i kompletne ćemo odraditi ovdje u dvorani. Možda iskoristimo lijepo vrijeme i izađemo malo vani na stadion, ali uglavnom ćemo biti u dvorani. Nemamo puno vremena da radimo samo fizičke pripreme. Odmah moramo uključiti i loptu i teretanu i da se spremimo što bolje za ovih dvadesetak dana.

Jedan od najiskusnijih prvotimaca Slavije, Srđan Lale, ostao je i dalje uz Sokolove i svojim iskustvom, zajedno sa još nekoliko dugogodišnjih prvotimaca, pomoći će mlađima da stasaju i postanu oslonac Slavije.

-Imali smo turbulentan prelaz iz Premijer lige u Prvu ligu, takmičenje koje smo igrali 15-ak godina prije ulaska u Premijer ligu. Nećemo govoriti dugoročno, osnovni cilj je da ustabilimo igrački kadar. Ostalo je nekoliko nas iskusnijih, koji smo prvenstveno tu da pomognemo mlađima koji su nam se pridružili. Nadam se da ćemo sa njima stvoriti stabilan tim, pa zašto da ne da se za 2-3 godine, kako se stvari budu odvijale, vratimo u najviši rang takmičenja, rekao nam je Lale, pa dodao:

-Sigurno da je Premijer liga teža u igračkom smislu, tu je mnogo profesionalaca. Ali, vjerujte Prva liga nije toliko lakša. Ima dosta timova, daleka su gostovanja. To su mlade ekipe, željne dokazivanja, momci željni igre i promocije u viši rang. Uzimajući u obzir kakva je bila ranije liga, sigurno da nam neće biti lako. Ali, evo, tu smo da se spremimo što je bolje moguće i da igramo.

Rukometašima se po prvi put obratio i novi predsjednik kluba, Mladen Mrda. I on je podcrtao da je prvi cilj stabilizacija kluba, formiranje omladinskih kategorija, te stvaranje uslova za zdrav sportski kolektiv. Iako je napomenuo da on kao sportista uvijek želi pobjedu i ima imperativ pobjede, podcrtao je da pred momke nikakav imperativ rezultata nije postavljen i da treba da igraju samo najbolje što znaju.

-Nemam puno nekih riječi. U proteklom vremenu Slavija je bila ugašena. Nakon razgovora sa ljudima iz gradske i opštinske uprave došli smo do zaključka da bismo ponovo trebali da pokrenemo klub, da se resetujemo i krenemo ispočetka. Nažalost, klub je imao ozbiljnih obaveza prema dobavljačima, sponzorima. Prevazišli smo te probleme uz pomoć načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo, Jovana Katića i gradonačelnika Ljubiše Ćosića. Mogu da kažem da sam danas razgovarao sa načelnikom Opštine Istočna Ilidža, Marinkom Božovićem, i imam ozbiljna obećanja da će već u prvoj sedmici septembra pomoći klubu. Može sve to da nas raduje. Zbijamo redove. Lijepe stvari se dešavaju, rekao je Mladen Mrda.

On je istakao kako će akcenat biti stavljen na omladinske kategorije, te edukaciju trenera i saradnju sa klubovima.

-Slavija je bila u Premijer ligi, nažalost ispali smo i igraćemo u Prvoj ligi Republike Srpske. Napravili smo i drugi tim koji će igrati Drugu ligu i učestvovaće naši dječaci, 2004, 2005, 2006 godište. Imperativ pobjede uvijek postoji, želimo uvijek pobjeđivati, ali nemamo imperativ ulaska u Premijer ligu. To nije realno sada. Tu treba mnogo više novca, više igrača sa strane, što bi nama napravilo veliki problem. Baziraćemo se na rad sa djecom. Slijedi projekat po školama, pa da organizujemo sve kategorije do 2015. godište. Imamo ozbiljan trenerski kadar, sedam trenera, obrazovanih. Baziraćemo se i na rad sa trenerima. Želimo da edukujemo trenere i da proizvodimo trenere koji će prozivoditi igrače. Ti treneri će ići na edukaciju u nama prijateljske klubove u Srbiji i BiH, ali i inostranstvo. Već imamo neke dogovore. Ono što namjeravamo kao uprava da uradimo, pored rada sa djecom, imamo namjeru da potpišemo protokol o saradnji sa što više klubova, koji će podrazumjevati razmjenu igrača i trenera. Sve u cilju napretka ovog sporta. Ja se nadam da ćemo ostvariti kontakte i sa ostalim sportskim kolektivima na područuju našeg grada. Ne mogu svi biti rukometaši, niti fudbaleri ili bilo koji sport. To najbolje znaju treneri profesionalci, da savjetuju dječake čime mogu da se bave.

Prvom treningu Slavije odazvali su se starosjedioci Stefan Trapara, Bojan Tuševljak, Srđan Lale, Dragan Tošić, Nemanja Pavlović, Boris Vuletić, Igor Lazarević, Igor Beribaka, Teodor Moćić. Njima su priključeni omladinci Luka Bozalo, Filip Ždrale, Ognjen Milutinović, Damjan Milošević i Luka Stanojević. Prvom treningu prisustvovao je i Nemanja Mirjanić, rukometaš iz Gradiške koji studira u Istočnom Sarajevu i ima želju da trenira sa Sokolovima. U narednim danima priključiće se još nekoliko bivših prvotimaca koji su opravdano odsutni, kao i nekoliko novih igrača.

Filter 2019