Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /latinica

Svaki treći nezaposleni bez dana staža

Izvor: Glas Srpske

Svaki treći nezaposleni građanin u Srpskoj nema ni dan radnog staža, a prema riječima upućenih u stanje na tržištu rada, većina njih ni ne traži posao ili uveliko radi na crno.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, na evidenciji nezaposlenih je na kraju juna ove godine bilo 75.681 lice, od kojih je 25.205, odnosno 33,3 odsto bez radnog staža.

Kako navode u Zavodu, od početka godine sa biroa je “skinuto” 30.296 osoba iz različitih razloga, od čega 16.450 građana zbog zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti.

Prema njihovim podacima, od ukupnog broja zaposlenih 35,4 odsto su oni sa srednjom stručnom spremom, 31,7 odsto su kvalifikovani radnici, 19,4 odsto lica sa visokom stručnom spremom i 0,7 onih sa visokom školskom spremom.

– Na kraju prvog polugodišta ove godine bilo je 14,7 odsto manje nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine, kada su bez posla bila 88.772 lica – rekli su u Zavodu za zapošljavanje.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kazao je da su njihove analize pokazale da mali broj evidentiranih na birou zaista traži posao.

– Analize o angažovanosti radne snage pokazuju da veliki broj ljudi radi u sivoj zoni, koja podrazumijeva i poljoprivredu, te da ne tragaju za zaposlenjem. Gledajući podatke Zavoda, primijetili smo da je najveći broj onih koji su dugoročno nezaposleni, a da broj mladih koji nemaju posao opada – rekao je Trivić, dodajući da staž nije presudan u pronalasku posla, ali da je onima sa radnim iskustvom svakako lakše.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović kaže da u Srpskoj ima veliki broj slobodnih radnih mjesta za koje ne trebaju godine radnog staža.

– Velika je potražnja na tržištu rada za nekvalifikovanim i polukvalifikovanom radnicima, bez obzira na radno iskustvo – kazao je Vukajlović.

Za primjer navodi veliki broj otvorenih radnih mjesta u proizvodnji, ali kako ističe, mnogi odbijaju da rade poslove jer imaju veće kvalifikacije nego što to radno mjesto zahtijeva.

– U tim slučajevima bih nezaposlene bez iskustva savjetovao da prihvate i poslove niže kvalifikacije. Kroz rad i usavršavanje steći će nove vještine, a možda će im iskustvo omogućiti i rad u struci – istakao je Vukajlović. Da bi se zaposlili u struci, dodaje on, neophodno je da onaj ko traži posao, pored formalnog znanja, uloži u dodatnu edukaciju kako bi bio konkurentan na tržištu rada.

Iseljavanje

Saša Trivić tvrdi da su različiti faktori uticali na kraće liste nezaposlenih u Srpskoj.

– Imamo smanjenje nezaposlenosti zbog prirodnih faktora, kao što su smrtni ishodi, ali i zbog odlaska radno sposobnih građana u inostranstvo – kazao je Trivić.

Filter 2019