Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Sajam knjiga građanima omogućio da se upoznaju o izdavaštvu Srpske

Izvor: Srna

Protekli Sajam knjiga na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu bio je veoma uspješan jer je omogućio da se brojni posjetioci kroz neposredan kontakt sa izdavačima upoznaju o izdavačkoj djelatnosti Republike Srpske, rekla je bibliotekar u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo Slađana Bratić.

Bratićeva je Srni rekla da uprkos činjenici da je izdavačka produkcija u Srpskoj skromna, akcenat mora biti stavljen na nju, kako bi postala vidljiva za širu javnost, te da je ovaj sajam bio odlična prilika za to.

“Vidjeli smo da kultura zaista treba da izađe na ulice jer sva tri dana trajanja sajma posjećenost je bila velika, čak i u utorak, kada je padala kiša. Čim se razvedrilo ljudi su došli, obilazili štandove, razgovarali sa izdavačima i izlagačima i kupili po neku knjigu”, ispričala je Bratićeva.

Napominjući da je Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizator Sajma knjiga, Bratićeva navodi da u ovom kolektivu smatraju da su napravili dosta dobar posao, te da im je posebno drago što su u okviru sajma organizovane promocije knjiga na otvorenom.

“Promocije knjiga na otvorenom su zanimljive, pošto se osim posjetilaca, koji su došli na promociju, uvijek pojave i slučajni prolaznici koji su zastali da vide šta se dešava i oslušnu šta se to priča. Tako nešto se rijetko dešava prilikom promocija u zatvorenom prostoru”, naglasila je Bratićeva.

Ona je izrazila nadu da će Matična biblioteka, uz podršku opštine Istočno Novo Sarajevo, i drugim partnerima i ubuduće biti u prilici da organizuje slične događaje.

Prema njenim riječima, većina od devet izlagača je zadovoljna učešćem na sajmu knjiga u Istočnom Sarajevu, pošto su ostvarili direktnu komunikaciju sa posjetiocima, koji su pokazali interesovanje i za neke, za sada, potpuno anonimne autore iz Srpske.

“Koliko je sam nastup na Sajmu bio isplativ, mislim da to ni nama ni izdavačima nije bilo previše važno”, zaključila je Bratićeva.

Sajam knjiga na Trgu Republike Srbije organizovan u okviru kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu, otvoren je u ponedjeljak 16. avgusta, promocijom izdavačke djelatnosti Matične biblioteke Istočno Sarajevo, koja je bila i organizator ovog sajma.

Drugog dana sajma Književni fond “Sveti Sava” promovisao je knjige Save Živkovića “Novi svjetski poredak uništava planetu” i “Pred našim očima”, te knjigu Radoslava Samardžije “Govorim srpski”.

Istog dana Narodna biblioteka Pale promovisala je monografiju “Rođeni vječno da žive” autora Milanka Čobovića.

Posljednjeg, trećeg sajamskog dana u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo predstavljena je knjige univerzitetskog profesora i lingviste Miloša Kovačevića “Srbistički ogledi” i svojevrsna javne tribine o položaju srpskog jezika danas.

Filter 2019