Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Savčića nema na adresi, Dodik poručuje: Naravno da neće ležati u pritvoru

Izvor: Srpska Info

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić nije se javio u pritvor koji mu je juče odredio Sud BiH zbog navodnog kršenja mjera zabrane tokom suđenja.

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama iz više nepovezanih izvora, Savčić je u međuvremenu napustio BiH i postoje indicije da se nalazi na teritoriji Srbije. Budući da je od ranije imao mjeru zabrane napuštanja BiH, u tom slučaju se pretpostavlja da je predsjednik BORS granicu prešao ilegalno.

General Savčić se prije podne javio na telefon, ali je jedino što nam je rekao jeste da se ne nalazi u pritvoru.

– Ništa više od toga ne mogu da komentarišem. Nadam se da razumijete situaciju – rekao je Savčić kratko za Srpskainfo.

Zanimljivo, isti dan je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u Beogradu izjavio da Savčić neće ležati u pritvoru.

– Imate dokaze da je Naser Orić lično ubijao i nije proveo ni dana u pritvoru, a sada Milomiru Savčiću predsjedniku BORS samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine, određuje se pritvor. A generali poput Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru – rekao je Dodik na tribini „Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad BiH“.

Iz Suda BiH nisu odgovorili na pitanja Srpskainfo, a Tužilaštvo BiH se oglasilo saopštenjem za javnost u kome odgovornost prebaciju upravo na Sud BiH.

-Tužilaštvo BiH, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbjedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo BiH zaprimilo istog dana u 15:30 časova. S tim u vezi, a za sve dalje informacije možete se obratiti Sudu BiH – navode u saopštenju.

Savčićev advokat Miodrag Stojanović ne odgovara na naše pozive ni poruke, ali je izjavu dao za neke medije u FBiH.

– Ja ne znam gdje je moj klijent. Sudska policija me zvala sinoć (ponedjeljak) oko 22.30 i pitali su me gdje je Savčić. On im je navodno rekao da će otići kući da se presvuče. Oni su me nazvali i pitali da li je završio – izjavio je Stojanović za portal Istraga.ba.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je za BIRN BiH izjavio da su pripadnici Sudske policije u ponedjeljak dobili naredbu da Milomira Savčića odvedu u pritvorsku jedinicu, ali da on nije pronađen na kućnoj adresi.

– Naredba Suda BiH za hapšenje Milomira Savčića stigla je sudskoj policiji oko 16 časova. Sudska policija je na njegovoj adresi bila tek iza 21 čas. Nisu ga našli, zvali su ga na telefon, ne javlja se. Zvali su advokata, ne zna gdje je. Probaće opet danas – rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odmah može predložiti raspisivanje potjernice, čim se utvrdi da se lice krije ili nije dostupno.

– U ovim hitnim slučajevima se informacije traže putem Interpola, jer je traženje i hapšenje u nadležnosti policijskih struktura. Ministarstvo može preduzeti sve radnje kao posredovni organ, koje zatraže Sud ili Tužilaštvo BiH, ako se utvrdi da je lice u drugoj državi ili da za to postoji sumnja – pojašnjava za BIRN BiH Grubeša.

Sud BiH je 13. januara 2020. godine potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995.

Pritvor mu je određen na prijedlog Tužilaštva BiH koje smatra da je Savčić u javnim istupima prekršio mjeru zabrane da komentariše događaje koji se tiču sudskog procesa protiv njega.

Filter 2019