Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /latinica

Radnici „MOFAS-a“ očekuju da što prije budu realizovani zaključci Vlade

Izvor: Srna

Radnici preduzeća “MOFAS” iz Istočnog Sarajeva očekuju da će zaključci Vlade Republike Srpske u vezi sa rješavanjem problema u ovom preduzeću biti što prije realizovani.

Predsjednik Sidnikalne organizacije “MOFAS-a” Zoran Lazarević rekao je da su zaključke Vlade Republike Srpske dobili u četvrtak, 12. avgusta, i da je u njima navedeno da se Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo finansija obavezuju da obezbijede sredstva za povezivanje staža radnicima i ostvarenje njihovih prava po osnovu rada u privrednom društvu “FAMOS”.

– Očekujemo da se što skorije riješe problemi i radnika `FAMOS-a` koji su tada ostali bez posla i radnike `MOFAS-a` vezano za stara dugovanja i vezano za dugovanja u protekla dva ili tri mjeseca – rekao je Lazarević novinarima.

On je rekao da radnici, koji su održali danas protest u krugu preduzeća, i dalje ne rade, te da se očekuje da papiri za stečaj budu predati za nekoliko dana.

“Naš zahtjev je i dalje da pokušamo da sačuvamo svoja radna mjesta, jer ne znam ni jednu firmu koja je u stečaju procvjetala”, rekao je Lazarević i u ime svih radnika ove firme zamolio nadležne institucije i većinske vlasnike da pokušaju naći neko drugo rješenje.

Direktor “MOFAS-a” Milivoje Gutalj rekao je da će se raditi na tome da zaključci Vlade Republike Srpske budu sprovedeni što prije.

– Što se tiče uprave, bićemo servis radnicima po pitanju koje je potrebno dostaviti ministarstvima kako bi zaključci bili realizovani – rekao je Gutalj.

On je izrazio žaljenje što je došlo do ove situacije, ali smatra da je svako rješenje bolje od bezizlazne situacije u kojoj su se radnici našli.

Gutalj je rekao da od većinskog vlasnika ima zahtjeve da se pokrene stečaj, te da će procedura biti uskoro i pokrenuta, jer i član 53 Zakona o stečaju obavezuje na taj potez.

– Mi ćemo uskoro pokrenuti postupak pred Privrednim sudom u Sarajevu, a kako će teći aktivnosti to je uređeno zakonima i postoje zakonski rokovi. Nadam se da se neće dugo čekati na to – pojasnio je Gutalj.

Većinski vlasnici “MOFAS-a” su Šefik Husaković i Oto Dirk sa 51 odsto, dok Vlada Republike Srpske ima 49 procenata udjela u ovom preduzeću.

Filter 2019