Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /latinica

Počele Gospojinske svečanosti u Palama

Izvor: FILTER/D.L.

U okviru obilježavanja Dana opštine i krsne slave, sinoć je u Kulturnom centru u Palama održano Guslarsko veče, čime je i zvaničo počelo obilježavanje tradicionalne manifestacije “Gopojinske svečanosti.”

Zoran Golubović, domaćin večeri i predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ iz Pala, istakao je da je od velikog značaja što je guslarsko društvo imalo čast da otvori Gospojinske svečanosti. Kako kaže, gusle treba njegovati jer one predstavljaju izvor, temelj i ponos srpske kulture i tradicije.

„Večeras će se predstaviti jedna divna ekipa publici. Među njima su troje mladih guslara iz naše škole guslanja, kao i njihovog vršnjaka iz Berana, iz njedra Vasojevića, a posebno smo zadovoljni što će večeras nastupiti krstonoša crnogorskih litija, srpske sparte, Isak Simićević, čija je slika obišla cijeli svijet za vrijeme litija“, istakao je Golubović.

Osim domaćih guslara, učestvovao je i guslar Isak Simićević iz Guslarskog društva „Vojvoda Momčilo“ sa Žabljaka.

„Mi smo jedno i srećan sam što sam ovdje na Palama među svojom braćom, svoj na svome. Znate dobro kao i mi da smo preživjeli golgotu, i mi smo litijama stali u odbranu naše svete Crne Gore i nadam se da smo uspjeli u tome“, istakao je Simićević.

Dušan Pejić, dugogodišnji član guslarskog društva „Starina Novak“ rekao je da je od velikog značaja njegovati ovakvu vrstu umjetnosti jer gusle predstavljaju jednu vrstu srpskog, naconalnog identiteta. Na guslarskoj večeri predstavio se pjesmom „Junačka smrt Milana Tepavčevića“, autora Obrena Govedarice. Pjesma govori o Drugom svjetskom ratu u stradanju Srba od ustaša, kao i borbi protiv protiv njih.

„Koliko je značajno sačuvati jezik, ćirilicu i pravopis, toliko je značajno sačuvati i gusle. Koliki je njihov značaj najbolje govori to da su gusle treće upisane na Uneskovu listu ispred Republike Srbije, odmah nakon krsne slave i kola. To nam sve govori koliki je značaj gusala za Srbe i srpstvo, a mi, večeras, ovdje, pokazujemo da gusle imaju budućnost“, istakao je Pejić.

Ljubica Cvetković, član Guslarskog društva „Starina Novak“ izvela je pjesmu „Kosovka djevojka“. Ona je dodala da se u njenoj porodici uz gusle pjeva od davnina, te da se ta vrsta ljubavi prema guslama prenijela i na nju.

„Član sam ovoga društva već četiri godine. Guslama sam počela da se bavim iz ljubavi i to mi se jako dopalo. Sa tatine strane svi pjevaju uz gusle, počevši od tate i strica, do dede i pradede. Kada je u pitanju Guslarsko društvo „Starina Novak“ , ono broji više od 30 članova, a ja sam jedina djevojka,“ istakla je Cvetkovićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, zahvalio se rukovodostvu guslarskog društva „Starina Novak“ na upriličenom koncertu kojim je započelo obilježavanje Gospojinskih svečanosti povodom Krsne slave opštine Pale, Velike Gospojine.

„Gusle su tradiconalni, srpski instrument i zahvaljujujući njima pronosimo našu tradiciju od davnina i sigurno da su ovi prostori poznati po guslama, pogotovo Sarajevsko-romanijska regija zahvaljujući Kosti Plakoloviću, narodnom guslaru. Želim da pohvalim rukovodstvo guslarskog društva „Starina Novak“ za njihov rad sa najmlađim članovima društva koji rezultira sa dosta nagrada sa mnogih takmičenja u okviru srpsih zemalja“, dodao je Jugović.

Guslarsko društvo „Starina Novak“ postoji od 1977. godine i broji više od 30 članova, od čega je 26 aktivinih guslara. U okviru društva postoji i škola gusala koja, pored članova, broji i nastavnike, vanredne profesore istorije, fiolozofije i književnosti, kao i Muzičke akademije, koji su tu da obuče članove.

Konkurs za upis novih članova u novi ciklus škole gusala kreće u septembru.

Filter 2019