Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Pola godine od humanitarne akcije “Mrvica”: Banci mlijeka nadaju se do kraja decembra

Izvor: Srpska Info

Prva banka humanog mlijeka u Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Novac za osnivanje prve ovakve banke kod nas 1,16 miliona maraka, prikupljen je u okviru tradicionalne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, održane u decembru prošle godine.

Inicijativu je pokrenulo Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” sa željom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, obezbijedi donirano humano mlijeko.

Banka humanog mlijeka će biti otvorena u Univerzitetskom kliničkom centru RS, koji je i nosilac ovog projekta. Pola godine nakon humanitarne akcije pitali smo ih u kojoj fazi je projekat i kada bi tačno banka mogla početi sa radom.

– UKC RS se obratio Vladi RS i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS za davanje saglasnosti za pokretanje procedure za adaptaciju prostora u sklopu Klinike za dječije bolesti UKC Republike Srpske u cilju otvaranja prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj i razdvajanja polikliničkog od stacionarnog dijela Klinike za dječije bolesti – precizirali su za Srpskainfo iz ove zdravstvene ustanove.

Zahvaljujući Banci humanog mlijeka bebama će biti omogućen najprirodniji i najzdraviji način ishrane.

– Nadamo se da će, sa poboljšanjem epidemiološke situacije, projekat uspjeti da se realizuje do kraja decembra – navela je predsjednica Udruženja “Mrvice” Mileva Mirović Tanić, koja je još jednom naglasila veliki značaj majčinog mlijeka za sve bebe, ne samo prijevremeno rođenu đecu.

Udruženje “Mrvice” svoj doprinos pružaće i dalje kroz promociju važnosti dojenja i biće prva linija ka majkama da ih afirmišu da doniraju mlijeko.

Donacija

Pojedine majke u Srpskoj i prije su bile spremne da doniraju mlijeko, ali nije bilo uslova da se ono sačuva.

– Veliki broj porodilja baci određene količine mlijeka, jer u prvih šest mjeseci mlijeko se stvara u velikim količinama, stvara se višak dok se ne uspostavi balans ponude i potražnje između majke i bebe, te je ovaj period najbolji za doniranje mlijeka – pojasnili su ranije iz Udruženja.

Filter 2019