Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Poginulo šest, a teško povrijeđeno 47 radnika od početka godine: Propust u radu košta i života

Izvor: Glas Srpske

Da radnici na gradilištu i u šumi glavu nose u torbi, pogotovo ako nemaju adekvatnu opremu, potvrđuju podaci prema kojima je u prvom polugodištu život na radnom mjestu izgubilo šest stanovnika Srpske, dok ih je više desetina teško povrijeđeno.

U Inspektoratu su kazali da je dvoje poginulih radnika bilo zaposleno u oblasti građevinarstva, dvoje u elektroprivredi, a jedna osoba u oblasti šumarstva i drvne industrije.

– U oblasti nadzora tehničke inspekcije u rudarstvu dogodila se jedna povreda sa smrtnim ishodom – rekli su u Inspektoratu za “Glas Srpske”.

Statistika pokazuje da je od početka godine 47 radnika teško povrijeđeno, od čega je 12 u šumarstvu, a sedam u oblasti građevinskih radova.

– U oblasti zaštite na radu republička inspekcija rada je od početka godine do juna izvršila 623 kontrole, od čega je 255 bilo sa utvrđenim propustima – rekli su u Inspektoratu.

Istakli su da je zbog ovih propusta poslodavcima u prvom polugodištu ove godine izrečeno oko 100.000 maraka kazni, a nadležnim sudovima podneseno je šest prekršajnih prijava, te izrečeno i 206 upravnih mjera.

– Prošle godine bilo je osam povreda na radu sa smrtnih ishodom, od čega dvije u građevinarstvu i četiri u šumarstvu i drvnoj industriji, dok su zabilježene 82 teže povrede na radu u različitim djelatnostima – dodali su u Inspektoratu. Republička inspekcija rada lani je izvršila 1.421 kontrolu, od čega je 564 bilo sa utvrđenim propustima.

– Prošle godine izrečena je 451 upravna mjera i 179.950 KM prekršajnih kazni. Nadležnim sudovima podneseno je 13 prekršajnih prijava – rekli su u Inspektoratu.

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić kazala je da problem zaštite radnika na radu mora biti ozbiljnije shvaćen.

– I jedna pogibija je puno, a kamoli šest. Najčešći uzroci nesreća su propusti u zaštiti na radu i puštanje u rad objekata koje nadležni organi nisu prethodno pregledali – naglasila je Vrabičićeva.

Prema njenim riječima, nesreće su češće na manjim gradilištima jer su skele počesto nepropisno obezbijeđene.

– Problem je i rad u građevini na visokim temperaturama. Ne može se očekivati da radnici budu koncentrisani i do 12 sati dnevno na temperaturama koje prelaze i 40 stepeni – kazala je Vrabičićeva.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović kazao je da su u oblasti šumarstva najčešći uzroci nesreća, uz neprilagođene uslove rada, neobučenost zaposlenih i nekvalitetna radna oprema.

– Zbog nedostatka radne snage poslove u šumarstvu obavljaju mnogi koji za to nisu obučeni. Iz ovih razloga smo uputili zahtjev nadležnim organima da se hitno izvrši kompletiranje kvalitetne HTZ opreme – rekao je Pavlović.

Nadzor

Dragana Vrabičić kaže da je prije početka izvođenja građevinskih radova neophodno sprovesti nadzor i utvrditi da je sve obezbijeđeno po propisima.

– Bojim se da se ovaj korak preskače. Kada bismo uz ovo posvetili i više pažnje zaštiti na radu, situacija bi bila bolja – tvrdi Vrabičićeva.

Filter 2019