Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Pale: Korisna zapremina rezervoara povećana za 500 m3

Izvor: FILTER

Na objektu rezervoara „Pale 2“ izvedeni su radovi rekonstrukcije hidrotehničkih instalacija u cilju obezbjezbjeđenja veće korisne zapremine rezervoara, saopšteno je iz JP “Vodovod i kanalizacija” a.d. Pale.

“Rezervoar je zapremine vodnih komora 2×500 m3, ali se do sada za izravnanje potrošnje koristilo 500 m3. Današnjim aktivnostima na sistemu ukupna korisna zapremina je povećana na 1000m3”, navodi se u saopštenju.

Rezervoar „Pale 2“ je najveći i najznačajniji rezervoar vodovodnog sistema Pala. Pored vlastite distributivne zone (visoka zona) ovim rezervoarom se vrši snabdijevanje rezervoara „Pale 1“, odnosno i niske zone.

“Sistem transporta od rezervoara „Pale 2“ do rezervoara „Pale 1“ je gravitacioni, pa je obezbjeđenje veće korisne zapremine prvenstveno bilo uslovljeno regulacijom dotoka vode u rezervoar „Pale 1“. Regulacija dotoka je riješena ugradnjom ventila sa plovkom kojim se onemogućava prelivanje vode iz rezervoara „Pale 1“, kao i potpuno pražnjenje rezervoara „Pale 2“. Radovima je obezbjeđena optimizacija rada vodovodnog sistema naselja Pale i povećani ukupni kapaciteti sistema, što je naročito značajno u periodima smanjenih izdašnosti izvorišta vode”, poručuju iz Vodovoda.

Iako je za danas bio najavljen prekid u vodosnadbjevanju Pala, radnici JP “Vodovod i kanalizacija” a. d. Pale su uspjeli prije izvođenja radova da aktiviraju obilazni vod te su radovi izvedeni bez zatvaranja dotoka vode u distributivnu mrežu, tako da su potrošači imali cjelodnevno uredno snabdjevanje vodom.

Filter 2019