Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

OC Jahorina da snizi cijene za stanovnike Istočnog Sarajeva

Autor: FILTER/M.K.

Na naše zahtjeve da se građanima Istočnog Sarajeva snize cijene usluga, iz Olimpijskog centra Jahorina nema odgovora, tvrde načelnik Istočnog Novog Sarajeva i gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Poručuju da cijene svake godine rastu i da sve manje građana može priuštiti odlazak na skijanje na planinu koja je u njihovom gradu.

Katić i Ćosić su na konferenciji za medije, kojoj je prisustvovao i predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo Vedran Jovančić, najavili da će opštine i Grad zaštiti interes svojih stanovnika.

Jovan Katić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo poručuje da ski katre i parking trebaju biti jeftinije za građane Istočnog Sarajeva. On podsjeća da je u februaru ove godine došlo do, kako navodi, nesporazuma između Olimpijskog centra i opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo, kada je OC Jahorina bez razloga i obrazloženja prekinuo program besplatnog skijanja za djecu iz Istočnog Novog Sarajeva i Pala.

“Već tada smo im uputili dopis da, uz prevazilaženje ovih problema, nađemo model da se već od ove sezone naprave pogodnosti za sve građane Istočnog Sarajeva. Predložili smo da cijene dnevnih ski pasova i parkinga budu umanjene za 50 %”, pojašnjava Katić.

Odgovora nije bilo. Umjesto toga u OC Jahorina objavili su novi cjenovnik za zimsku 2021/22 sezonu. Cijene još veće, što je trend koji traje od 2018., kaže Katić.

I nakon toga, iz Istočnog Novog Sarajeva šalju novi zahtjev Olimpijskom centru. Kao ni na prethodni, odgovora nema.

“Smatram da je ovim povećanjem cijena Jahorina postala nedostupna za građane Istočnog Sarajeva. Moramo zajedno pronaći rješenje da bismo smanjili cijene i da bi naši sugrađani češće posjećivali olimpijsku planinu.”

Katić posebno stiče da se ovim obraćanjem ni na koji način ne žele umanjiti sve pozitivne aktivnosti koje ima Olimpijski centar. Posebno ističe investicije koje se rade u saradnji sa Vladom RS koja je dala veliku podršku infrastrukturnom razvoju Jahorine.

“Insistiraćemo na tome da OC ne smije da se ogluši na ove naše pozive, moraju naći način kako da koriguju ove cijene”, rekao je Katić.

Rukovodstvo OC Jahorina pozvao je da sjednu za isti sto sa načelnicima i gradonačelnikom, te da dogovore najbolji način na koji će građanima Istočnog Sarajeva omogućiti pogodnosti.

“Prije nekoliko dana smo potpisali sporazum sa NP Sutjeska i zahvaljujući tome naši građani imaju 30 % popusta na sve njihove usluge. Ako to možemo dobiti za mjesto koje je od nas udaljeno 100 km, smatramo da se OC mora odazvati i dati pogodnosti veće od 30 %”, poručuje Katić.

Katić je izrazio uvjerenje da će zajedničkim naporima biti pronađen način za korekciju cijena.

“Ako ne, onda ćemo pokušati da izdvojimo određena finanijska sredstva i pomognemo odlazak na Jahorinu ranjivih kategorija stanovništva”, rekao je Katić.

Ćosić: Nema konflikta, samo tražimo ono što naši stanovnici zaslužuju

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, podsjeća da je Grad još 12. aprila Olimpijskom centru uputio zahtjev za sastanak na kome bi se razgovaralo o pogodnostima za stanovnike Istočnog Sarajeva.

“Htjeli smo i da se unaprijedi program besplatnog skijanja za djecu. Grad već finansira prevoz a namjera nam je bila i da platimo štampanje pojedinačnih karata sa slikom za djecu, kako bi se izbjegle neke ranije greške. Takođe, prijedlog je bio i da se raspiše javni poziv za jeftinije parking karte za naše stanovnike, kao i smanjenje cijene za taksi prevoznike – da OC umjesto 250 KM mjesečno plaćaju 150 KM. Sve to smo i predložili Olimpijskom centru ali zvanično se ništa nije desilo”, kaže Ćosić.

Priznaje da se sastao sa direktorom OC Jahorina Dejanom Ljevnaićem i da je tada dobio obećanje da će se razgovarati o tome.

“Nakon toga dobili smo javni poziv za besplatno skijanje djeci koja urade najbolje literarne radove. To nije dovoljno”, poručuje Ćosić.

Podsjećanja radi, djeca Istočnog Sarajeva već tri godine imaju program besplatnog skijanja na Jahorini.

Ćosić kaže da je Vlada RS najviše novca investirala, kada je riječ o pojedinačnim destinacijama u turizmu, upravo na Jahorinu. Riječ je o iznosu većem od 200 miliona KM u posljednjih 12-13 godina. Vlada, kaže Ćosić, bezuslovno daje garancije za sve projekte Olimpijskog centra a vladin novac je i novac građana Istočnog Sarajeva.

“Ne dobijamo dovoljnu korist od preduzeća koje bi jednim dijelim trebalo biti i društveno odgovorno preduzeće. Jasno nam je da je OC akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu IRB-a, odnosno Vlade RS i da kao a.d. funkcioniše na profitnoj osnovi. Ali, Jahorina je nešto što karakteriše Istočno Sarajevo i stanovnici, posebno djeca, bi trebali imati određenu vrstu koristi i povoljnosti”, poručuje Ćosić.

Smatra da nije riječ o konfliktu između opština i Grada s jedne i OC s druge strane, nego isključivo o borbi za interes građana Istočnog Sarajeva na osnovu izdvojenog novca.

“Možda je tih 200 miliona KM moglo biti uloženo u neke druge projekte u Istočnom Sarajevu. Došli su na Jahorinu, svi imamo koristi od toga, ali možda je moglo biti izgrađeno nešto drugo. Ako je već urađeno nešto čime upravlja OC zaslužujemo da imamo pogodnost i to se može napraviti”, jasan je Ćosić.

Povećanje cijena bez ikakvih konsultacija sa lokalnim zajednicama Ćosić smatra “nepopularnim i potezom koji nije dobar”.

“Stvara se loša slika u javnosti. Napravite anketu, pitajte građane šta kažu o ovakvoj cjenovnoj politici.”

Ćosić je dodao da to što su na konferenciji prisutni samo gradonačelnik i jedan načelnik ne znači da inicijativa nema podršku ostalih načelnika.

“Razgovarali smo i sa njima i apsolutno su svi sigurno okrenuti u pravcu poboljšanja uslova za stanovnike Istočnog Sarajeva.”

Jovančić: Ova tema i na sjednicama skupština

Vedran Jovančić, predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo i potpredsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo najavljuje da će se inicijative o pogodnostima za građane naći i na sjednicama.

“Ja ću iskoristiti mogućnost na da sljedećoj redovnoj sjednici SO Istočno Novo Sarajevo upoznam sve odbornike sa ovom inicijativom. Na sjednici Skupštine grada predložićemo je i kao tačku nevnog reda kako bi se odbornici upoznali o namjerama da se obezbijede pogodnosti za građane Istočnog Sarajeva”, rekao je Jovančić.

Društvena odgovornost?

Kako iz Olimpijskog centra Jahorina česo ističu, riječ je o društveno odgovornom preduzeću. Pitali smo načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo da li je ova lokalna zajednica u tekućoj godini osjetila tu društvenu odgovornost koju rukovodstvo OC ističe.

“Mi iz OC nismo dobili odgovor na dopise koje smo im poslali, a ne nešto više. Mi nismo vidjeli te benefite društveno odgovorne kompanije ili preduzeća”, rekao je Katić.

Pohvalio je program besplatnog skijanja za djecu koji je dogovoren prije nekoliko godina, ali smatra da svi građani moraju imati pogodnosti.

Bilobordi zahvalnosti

Katić i Ćosić su komentarisali i bilborde koje je Olimpijski centar Jahorina postavio u Istočnom Sarajevu.

Katić je naveo da “bilbord zahvalnica nije dovoljan benefit za građane Istočnog Sarajeva.”

“Za najbolju sezonu ikada, građanima našeg grada zahvalnica je podizanje cijena, kojim će im trajno onemogućiti pristup planini, koja je naš ponos mnogo duže nego što traje nečije gazdovanje… I pokoji bilbord u vidu izrugivanja svima onima, koji sada Jahorinu mogu gledati baš tako – samo na slici”, kaže Katić

Ćosić je kritikovao elementarno nepoznavanje teritorijalne organizacije Istočnog Sarajeva koje je vidljivo po tome što je na bilbordima u opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo napisano “Hvala Istočno Sarajevo” a u Palama “Hvala Pale”.

“Ispada da Pale nisu u sastavu grada Istočno Sarajevo. Mogli su se zahvaliti opštinama ili na teritoriji cijelog grada, nevezano koja je opština u pitanju, staviti “Hvala Istočno Sarajevo”. Moraju malo da razmisle i o tome ti koji kreiraju takve marketing priče. A bilbord je ovdje trošak. Znamo mi vrlo dobro gdje je Jahorina, bolje nego neki iz OC. zahvalnost treba biti manifestovana na drugaćiji način”, rekao je Ćosić.

Filter 2019