Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Osnivanje hora „Kir Stefan Srbin“

Izvor: hhsis.org

Blagoslovom njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma, počinju pripreme za osnivanje hora ”Kir Stefan Srbin” pri parohiji lukavičkoj i budućem hramu Hrista Spasitelja u Istočnom Novom Sarajevu. Planirano je osnivanje mješovitog hora. Uprava parohije će objaviti datum i termin održavanja audicije za sve zainteresovane kandidate.

Horom će rukovoditi paroh drugi lukavički jerej Vidak Vujadinović, master crkvene muzike. Jerej Vidak Vujadinović, diplomirao je 2007. godine na Odsjeku za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije univerziteta u Istočnom Sarajevu. Na istoj obrazovnoj ustanovi upusuje drugi ciklus Muzičko pedagoško teorijski i isti završava stekavši zvanje master crkvene muzike. Od 2008. do 2021. godine obavljao je dužnost predavača crkvenog pojanja u Bogosliviji Svetog Petra dabrobosanskog u Foči, gdje odlukom nastavničkog savjeta rukovodi horom bogoslovije. Godine 2018. Skupština opštine Foča dodjeljuje mu zahvalnicu za doprinos u organizovanju brojnih manifestacija, kao i razvoju i unapređenju kulture i muzičkog stvaralaštva na području pomenute opštine. U Istočnom Sarajevu osniva muzički sastav Katera.

Na prethodnim sjednicama uprave Grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo, dogovorena je svesrdna podrška osnivanju pomenutog hora.

Kir Stefan Srbin

Bio je slavni srpski monah, horovođa i muzikolog. Živio je u  XV vijeku. Dio života provodi na dvoru despota  Đurađa Brankovića u Smederevu, u svojstvu domestika – horovođe i dijaka – pisara.

Sačuvano je više originalnih Stefanovih tekstova i prepisa, koji se i danas nalaze u bibliotekama u inostranstvu. Najpoznatije njegovo djelo je zbornik crkvenih pjesama pod nazivom Psaltikija. Originalni rukopis čuvan je u Narodnoj biblioteci u Beogradu, gdje je, zajedno sa ostalom građom, izgorio u bombardovanju Narodne biblioteke 06. aprila 1941. godine. Od cijele građe, sačuvano je svega dvanaest fotokopiranih listova, na kojima pored grčkih nalazimo i devet srpskih pjesama, od kojih su najveće dragocjenosti „Ninja sili “ i „Vkusite i vidite“. Na obije pjesme potpisan je autor „Tvorenije domestika kir Stefana Srbina“.

Muzikolog i pojac Dimitrije Stefanović pomenuta djela preveo je u savremenu notaciju.

Hor Srpske pravoslavne eparhije kanadske u Torontu nosi ime Kir Stefan Srbin.

Filter 2019