Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Opština Istočni Stari Grad proslavila krsnu slavu i Dan opštine

Izvor: Srna

Svetom liturgijom, litijom oko crkve i lomljenjem slavskog kolača danas je u mjestu Vučija Luka u Istočnom Starom Gradu obilježen Sveti velikomučenik Pantelejmon – slava istoimenog hrama i ove lokalne zajednice.

Povodom krsne slave i Dana opštine za izuzetan razvoj ove loklane zajednice opštinskom plaketom sa poveljom nagrađen je načelnik opštine Pale Boško Jugović, predsjednik Skupštine opštine Istočni Stari Grad Stevan Sanda i Ambulanta porodične medicine „Stari Grad“ za doprinos u borbi protiv epidemije virusa korona.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je novinarima da je zadovoljan načinom na koji se opštinsko rukovodstvo izborilo sa epidemijom, organizacijom i sprovođenjem mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

„Mislim da smo uspjeli da sačuvamo naše stanovništvo, a posebno starije koje smo i vakcinisali. Opština nije stala nijednog momenta, finansijski je stabilna. Uspjeli smo da konsolidujemo bidžet i da nastavimo projekte započete 2019. godine“, naveo je Gašanović.

Gašanović je naglasio da je privreda preživjela i prebrodila teške momente, u čemu je svoju ulogu imala i opština.

„Industrija i mineralne sirovine su se suočile sa velikim izazovima, ali su sve to uspjele da prevaziđu. Kada je riječ o turizmu i poljoprivredi, to su naše dvije grane u koje polažemo nadu i želimo da budu motor razvoja Istočnog Starog Grada“, rekao je Gašanović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je Istočni Stari Grad veoma značajna gradska opština, posebno jer je velikim svojim dijelom naslonjena na entitetsku liniju.

Ćosić je ukazao da je riječ o lokalnoj zajednici koja se prostire na velikoj teritoriji, ali slabo naseljenoj, zbog čega se mora voditi računa o njenom funkcionisanju.

„Mislim da su se opštinske vlasti zajedno sa Vladom Republike Srpske i gradom Istočno Sarajevo u proteklom periodu trudile da stvari idu naprijed. Ukoliko pogledamo 10 ili 15 godina godina unazad možemo reći da Istočni Stari Grad ide naprijed i da institucionali okvir funkcioniše“, ukazao je Ćosić.

On je podsjetio da je Gradska uprava sa 20.000 KM podržala nabavku jednog vozila za Komunalno preduzeće „Glog“ iz Istočnog Starog Grada.

„Mislim da ćemo u okviru paketa Vlade Srpske za podršku lokalnim zajednicama kandidovati jedan ili dva projekta iz Istočnog Strarog Grada“, rekao je Ćosić.

Jugović je, zahvalivši za dodijeljenu plaketu, naglasio da je to priznanje za cijelu opštinu Pale, te da ona pokazuje da je saradnja između ove dvije lokalne zajednice na zavidnom nivou.

„Mi dijelimo iste probleme, a to je prije svega borba da zadržimo stanovništvo na ovom području. Mi nemamo granice kada je riječ o infrastrukturnim projektima. Borimo se za svako radno mjesto, pokušavamo da poboljšamo infrastrukturu i kvalitet življenja i to je najbolji način da se odužimo i borcima Vojske Republike Srpske koji su odbranili kompletnu teritoriju grada Istočno Sarajevo“, istakao je Jugović.

Obilježavanju krsne slave opštine prisustvovali su i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Babalj, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac, te brojni gosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada.

Filter 2019