Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /latinica

Od 1. do 5. septembra 15. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Istočnoj Ilidži

Izvor: Srna

U Vojkovićima, opština Istočna Ilidža, od 1. do 5. septembra biće održan 15. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom „Volimo te Republiko Srpska“, na kojem se očekuje učešće više od 60 kulturno-umjetničkih društava /KUD/.

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac, rekao je Srni, da će u srijedu, 1. septembra, u zgradi Skupštine grada Istočno Sarajevo održati konferenciju za medije na kojoj će biti najavljene aktivnosti tokom trajanja sabora, čije je organizator Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ „Vojkovići“.

„Ovo je manifestacija međunarodnog karaktera, jer nam dolazi više od 60 društava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske“, istakao je Skakavac.

On je naglasio da će u petak, 3. septembra, u Trnovu biti održano Saborsko veče na kojem će nastupiti SKUD „Vojkovići“, KUD „Janj“ iz Strojice kod Šipova, Pjevačko društvo „Zagorje“ Kalinovik i guslari Milorad Čančar, Radomir Papović i Momir Sekulović, a u 20.00 časova na Trgu Miodraga Lazića u Istočnoj Ilidži planiran je koncert grupe „Biber“.

Skakavac je naveo da je za subotu, 4. septembra, u 15.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo planirano izvođenje scenskih običaja, a u 18.00 časova na Trgu Srbija zajedničko kolo i litija.

Prema njegovim riječima, u nedjelju, 5. septembra, u porti crkve u Vojkovićima biće održano takmičenje izvornog pjevanja, pripremanje nacionalnog jela – pite, a nakon toga će biti proglašenje pobjednika i narodno veselje.

Generalni pokrovitelji manifestacije su opština Istočna Ilidža i SKUD „Vojkovići“, a sponzori su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Srbije.

Filter 2019