Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Obilježene 23 godine od ubistva Srđana Kneževića

Autor: FILTER/D.L.

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje u Palama danas su obilježene 23 godine od ubistva Srđana Kneževića, legendarnog komandanta elitne jedinice Vojske Republike Srpske „Beli vukovi”.

Kosta Knežević, sin Srđana Kneževića, izrazio je nezadovoljstvo djelovanjem pravosudnog sistema BiH jer je ubistvo njegovog oca, i nakon 23 godine, nerasvijetljeno.

„Već 23 godine postavljamo isto pitanje na koje nemamo odgovor ni od jedne institucije unutar Bosne i Hercegovine. Nažalost, predmet je prebačen na Tužilaštvo BiH i mi ne znamo šta se dešava s tim predmetom, tako da, vjerovatno se ne zna ni ko je postupajući tužilac po tom predmetu. Ne očekujemo da će Tužilaštvo nešto uraditi. Možda kada bi se predmet vratio na nivo Republike Srpske, možda bi se nešto uradilo, jer vjerujem da bi institucije Republike Srpske imale volju i želju da rasvijetle ubistvo našeg oca“, istakao je Kosta.

„Beli vukovi su bili jedna elitna jedinca koja je djelovala u sastavu Sarjevsko-romanijskog korpusa, odnosno, bila je pod direktnom komandom i izvojevala je niz velikih pobjeda. Pokojni komandant bio je oličenje jednog hrabrog borca, a uz njega su svi borci disali jednom dušom“, riječi su predsjednika udruženja “Belih vukova”, Janka Šešlije.

On je apelovao na vlast i institucije da se ubistvo komandanta „Belih vukova“ rasvijetli i da se dokaže ko su počinioci i nalogodavci ubistva, te dodao da će se značaj i uticaj „Belih vukova“, pokazati kroz istoriju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, istakao je da je najmanje što srpski narod može da učini jeste da čuva sjećanje i odaje počast pripadnicima jedinice „Beli vukovi“ ali i svim boracima koji su se u ratu borili za odbranu i očuvanje Republike Srpske.

„Najmanje što bi se moglo učiniti u ovom trenutku jeste da se otkriju bar nalogodavci tog ubistva i bilo bi mnogo lakše, prije svega za porodicu Knežević, za Sarajevsko-romanijsku regiju i za sve Srbe koji su imali jedan jedini motiv, da odbrane Republiku Srpsku“, rekao je Jugović.

Branko Koroman, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, rekao je da je dodatna obaveza svih nas stvaranje pravednijeg i naprednijeg društva jer su to ciljevi za koje su borci položili svoje živote.

„Mi iz institucija koje ne učestvuju direktno u rješavanju tog pitanja, imamo obavezu da istrajavamo svake godine u tome i da obilježavamo ovaj dan kada je komandant Knežević ubijen“, rekao je Koroman.

Članovi i prijatelji porodice položili su vijence i cvijeće na grob Srđana Kneževića u njegovom rodnom selu Tvrdimići.

Filter 2019