Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Na Saboru srpskog izvornog narodnog stvaralaštva više od 60 učesnika

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

U opštini Istočna Ilidža, od 1. do 5. septembra biće održan 15. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom „Volimo te Republiko Srpska“, na kojem se očekuje učešće više od 60 kulturno-umjetničkih društava.

Tim povodom, u srijedu, 1. septembra, u zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo biće održana konferencija za medije na kojoj će biti najavljene aktivnosti tokom trajanja sabora, čiji je organizator Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Vojkovići“.

U petak, 3. septembra, u 20.00 časova, na Trgu Miodraga Lazića u Istočnoj Ilidži planiran je koncert grupa „Biber“ i „Katera“.

Iste večeri, u Trnovu će biti održano Saborsko veče na kojem će nastupiti SKUD „Vojkovići“, KUD „Janj“ iz Strojice kod Šipova, Pjevačko društvo „Zagorje“ Kalinovik i guslari Milorad Čančar, Radomir Papović i Momir Sekulović.

Za subotu, 4. septembra, u 15.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo, planirano je izvođenje scenskih običaja, a u 18.00 časova na Trgu Srbija zajedničko kolo i litija.

U nedjelju, 5. septembra, u porti crkve u Vojkovićima, biće održano takmičenje izvornog pjevanja, sajam rukotvorina i pripremanje nacionalnog jela – pite, nakon čega će uslijediti proglašenje pobjednika i narodno veselje.

Generalni pokrovitelji manifestacije su opština Istočna Ilidža i SKUD „Vojkovići“, a sponzori su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Srbije.

Filter 2019