Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Na Palama osnovano Udruženje proizvođača povrća ”Povrtar”

Izvor: Srna

Za predsjednika novoosnovanog Udruženja proizvođača povrća “Povrtar”, koje će okupljati povrtare iz šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, izabran je Aleksandar Gavrilović iz Istočnog Starog Grada, a cilj osnivanja udruženja je unapređenje prodaje i povezivanje sa tržištem.

Menadžer Poljoprivrednog klastera “Sarajevo-Romanija-Podrinje” Željka Pejović rekla je Srni da je inicijativu o osnivanju Udruženja “Povrtar” pokrenuo ovaj klaster, te da su te da su na osnivačkoj skupštini održanoj juče na Palama izabrani organi upravljanja i dogovorene osnovne smjernice rada Udruženja.

Ona je podsjetila da se ovaj klaster bavi veoma bitnim pitanjima u oblasti poljoprivrede – promocijom proizvoda, marketingom i brendiranjem, što nije bio slučaj u ranijim oblicima organizovanja poljoprivrednika, te dodala da je osnivanje udruženja poljoprivrednih proizvođača jedan od oblika pomoći klastera razvoju poljoprivrede.

“Kroz IFAD /Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede/ projekat Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima za nabavku plastenika do sada je podržano 398 korisnika, a veliki broj plastenika je podignut i kroz druge vidove podrške”, navela je Pejovićeva.

Ona kaže da se na taj način pojavio veliki broj proizvođača povrća za koje je bilo neophodno udruživanje kako bi mogli organizovati zajednički nastup na tržištu.

Prema njenim riječima, ukazala se i potreba za organizovanjem stručnih obuka za tako veliki broj proizvođača, te pružanje pomoći pri nabavci sertifikovanog sadnog materijala i preparata za zaštitu i njegu povrća.

Pejovićeva ističe da se na taj način povrtarima iz Sarajevsko-romanijske i Podrinjske regije pruža mogućnost učešća u različitim ino-projektima koji se pomažu razvoj poljoprivrede.

“Poljoprivredni klaster Sarajevo-Romanija-Podrinje nastaviće da podržava proizvođače kroz novi IFAD projekat čija realizacija počinje sljedeće godine i nudi dobre mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje”, rekla je Pejovićeva.

Osnivačkoj skupštini Udruženja “Povrtar” prisustvovali su proizvođači povrća, predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, predstavnik Zadruge “Bios” koja je lider na poslovnom planu “Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru” koji se finansira iz Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD, te predstavnici opština iz regije.

Poljoprivredni klaster “Sarajevo-Romanija-Podrinje” osnovan je u maju 2019. i đeluje u 12 opština ove regije.

Cilj osnivanja klastera je formiranje baze podataka u agro-prehrambenom sektoru, unapređenje prodaje, povećanje obima proizvodnje, poboljšanje kvaliteta, udruživanje sredstava, promocija lokalnih brendova, povezivanje sa tržištem, te stimulisanje uključivanja žena i mladih u poljoprivrednu proizvodnju.

Filter 2019