Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /latinica

Na Ozrenu obilježavanje Dana nestalih i poginulih

Izvor: Srna

Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Republici Srpskoj biće danas obilježen u porti Manastira Svetog Nikole na Ozrenu

Biće služen parastos poginulim i nestalim, a potom je planirano polaganje vijenaca i cvijeća kod spomen-krsta, te obraćanje zvaničnika.

Republika Srpska još potražuje 1.652 nestala lica, od kojih 1.013 civila, 626 pripadnika Vojske Republike Srpske i 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

U temelje Republike Srpske život je ugradilo 23.749 boraca i 6.481 civil, a najveća stradanja bila su tokom 1992. godine kada je bilo oko 13.000 srpskih žrtava.

Od ove godine Dan nestalih se obilježava 30. avgusta, a ne 15. septembra kako je bilo ranije.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Srpske Radomir Graonić izjavio je ranije da je datum obilježavanja promijenjen zbog toga što su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uzeli 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front 1918. godine, za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je naveo da je 30. avgust i Međunarodni dan nestalih lica, kao i datum kada je 1995. godine NATO bombardovanjem srpskih položaja dao podršku tadašnjim muslimansko-hrvatskim snagama da krenu u opštu ofanzivu na Republiku Srpsku, što je za posljedicu imalo velika stradanja.

– Ove godine je obilježavanje na Ozrenu, koji je jedan od simbola srpskog stradanja. Tokom ofanzive na Ozrenu pripadnici odreda “El mudžahedin” počinili su stravične zločine nad Srbima, a iz šest masovnih grobnica ekshumirana su 352 tijela srpskih vojnika i civila, dok se za 90 još traga – rekao je Graonić.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Filter 2019