Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /latinica

Na iskušenju jedinstvo srpskih stranaka: Opozicija se okuplja povodom Dodikove izjave o Dejtonu

Izvor: Srpska Info

Da li će prisilni “brak” vlasti i opozicije u koji su ušli zbog nametnutog “Inckovog zakona” doživjeti svoj kraj prije nego je i počeo, danas će se zvanično znati.

Lideri opozicionih partija, SDS, DNS i PDP, najavili su da će se danas okupiti u Banjaluci, a nezvanično se saznaje da će jedna od tema razgovora biti lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, odnosno njegove izjave koje je dao nakon nedavnog sastanka u Sarajevu s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Iz opozicije tvrde da će tema razgovora biti aktuelna politička situacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a lider SDS, Mirko Šarović, potvrdio je da će razgovarati i o Dodikovoj izjavi „da Dejtonski sporazum ne postoji i da je potreban novi politički dogovor u BiH“. Pojedini opozicionari su proteklih dana već kritikovali ovu Dodikovu izjavu ističući da je najava “Dejtona 2” direktno igranje sa sudbinom Srpske.

Iako mediji u Federaciji ovaj sastanak tumače kao “pucanje srpskog jedinstva”, iz opozicije ponavljaju da oni i dalje ostaju pri svojim ranijim stavovima da ne prihvataju nikakva nametnuta rješenja, posebno ne ona koja dolaze od visokih predstavnika, pa samim tim ni posljednji “Inckov zakon”.

Napominju da opozicija od samog početka upozorava da oni nisu u koaliciji sa SNSD i da i dalje zastupaju iste stavove koje su imali i ranije, a da se “sloga” koju su postigli odnosi samo na “Inckov zakon”.

– Nikada nije ni bilo riječi o nikakvom jedinstvu sa SNSD već zajedničkim stavovima koje vlast i opozicija zastupa po određenim pitanjima. Postoje određena pitanja o kojima svi imamo isti stav, kao što je slučaj i sa “Inckovim zakonom”. Dakle, mi nismo ni bili u koaliciji sa SNSD niti ćemo ikada biti – ponovila je za Srpskainfo potpredsjednica PDP, Jelena Trivić.

S druge strane savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH i portparol SNSD, Radovan Kovačević, najavljeni sastanak lidera SDS, DNS i PDP, komentariše riječima da opozicija uporno traži “dlaku u jajetu” kako bi napala Dodika.

On kaže da je opozicija izvukla Dodikove riječi iz konteksta i oko toga sada pokušavaju da naprave “slučaj”.

– Govoreći o tome da ne prihvatamo nametnuta rješenja stranaca, Dodik je jasno rekao da upravo zbog brojnih nametanja u prošlosti postojeće stanje u BiH uopšte ne odgovara onome na šta smo pristali u Dejtonu i da u tom smislu Dejton više ne postoji, kao i da jedino kroz dijalog konstitutivnih naroda i entiteta možemo doći do održivog rješenja za BiH – pojasnio je Kovačević za Srpskainfo.

On ističe da je Dodik usred Sarajeva i pred predsjednikom Turske i druga dva člana Predsjedništva BiH jasno, glasno i bez ikakvog ustezanja izgovorio ono što većina građana Republike Srpske misli – ili ćemo dijalogom doći do rješenja u kojem će Srpska biti poštovana u BiH, ili u BiH nećemo ostati.

Kovačević dodaje da je Dodik milion puta do sada rekao da je minimum na koji bi Republika Srpska u tim razgovorima pristala upravo ono što je on nazvao izvornim, odnosno slovom Dejtona, a da bi, ukoliko ne bi bilo razumevanja i uvažavanja stavova Srpske, rješenje onda bila mirna disolucija BiH.

On ističe da su svi u Republici Srpskoj to čuli i razumjeli, osim dva ili tri lidera stranaka opozicije, pa sada najavljuju i sastanke na kojima će “oni kao braniti Republiku Srpsku od Milorada Dodika i od SNSD”.

Filter 2019