Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /latinica

Muzički sastav Katera na festivalu „Ohridsko sunce“

Izvor: hhsis.org

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma, članovi muizičkog sastava Katera, koji djeluju pri parohiji lukavičkoj, pod rukovodstvom jereja Vidaka Vujadinovića, od 16. do 19. avgusta 2021. godine, uzeli su učešće u festivalu „Ohridsko sunce“ u Ohridu – Sjeverna Makedonija. Festival okuplja folklorne grupe i etno sastave iz cijelog svijeta i održava se nekoliko puta u toku godine.

U toku boravka na Ohridu, članovi muzičkog sastava Katera posjetili su veliki broj znamenosti vezanih za bogatu duhovnu i svjetovnu istoriju pomenutog  grada.

Prvi dan posjetili su manastir Svetog Nauma koji se nalazi u najjužnijem dijelu makedonskog Ohridskog jezera, na granici sa Albanijom. U manastirskoj crkvi nalaze se mošti Svetog Nauma, učenika slovenskih prosvetitelja Svete braće Kirila i Metodija. Sveti Naum Ohridski, zajedno sa Svetim Klimentom Ohridskim, širio je Hristovu nauku na prostorima oko Ohridskog jezera. Manastir je osnovao Sveti Naum oko 905. godine.

U povratku iz manastira Svetog Nauma, imali su priliku da posjete Muzej na vodi koji predstavlja rekonstrukciju praistorijskog naselja sa sojenicama. Okružen je zidinama nekadašnjeg rimskog utvrđenja.

Drugog dana posjetili su crkvu Svete Sofije  koja se nalazi u srcu starog grada i izgrađena je u XI vijeku. Predstavlja jedan od najljepših primjera vizantijskog slikarstva-freskopisa i arhitekture.

Simbol Ohrida predstavlja svakako crkva Svetog Jovana Bogoslova. Izgrađena je na uzvišenju iznad nekadašnjeg ribarskog sela Kaneo u XIII vijeku. Manastir Svetog Pantelejmona nalazi se na uzvišenju odakle se pruža nevjerovatan pogled na Ohridsko jezero. Predstavlja jedan od najstarijih spomenika slovenske kulture u svijetu. U neposrednoj blizini pronađeni su temelji ranohrišćanske bazailke iz IV vijeka.

Pored pomenutih vjerskih i kulturno istorijskih spomenika, članovi Katere obišli su Kuću porodice Robev, Samuilovu tvrđavu kao i Antički teatar.

Poslednjeg dana posjete Ohridu, članovi muzičkog sastava Katera proveli su u pripremi za defile i nastup. Tradicionalni defile prošao je stazom pored Ohridskog jezera, idući kroz centar grada do mjesta predviđenog za održavanje nastupa. Članovi muzičkog sastava Katera, na pomenutom festivalu, publici su predstavili svoje autorske pjesme.

Ovom prilikom,  zahvaljujemo se  upravi grada Istočno Sarajevo na svesrdnoj saradnji i pomoći kako bi na dostaojanstven način predstaviili naš Grad i Republiku Srpsku na festivalu „Ohridsko sunce“ u Ohridu. 

Filter 2019