Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Lideri stranaka očekuju patrijarhove mudre savjete: Poglavar SPC u posjeti Doboju

Izvor: Srpska Info

Lideri političkih stranaka iz Republike Srpske sastaće se u srijedu s patrijarhom srpskim Porfirijem, od kojeg očekuju podršku i razumijevanje za napore koji ulažu u političkoj borbi protiv nametnutog „Inckovog zakona“.

Predsjednik NDP, Dragan Čavić, potvrdio je za Srpskainfo da je dobio poziv za sastanak te da će otići kako bi srpskom patrijarhu prenio svoj stav o posljednjim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

– Očekujem da ćemo razgovarati o ključnim političkim i statusnim pitanjima Republike Srpske. Za očekivati je da je najavljeni sastanak neka vrsta podrške srpskog patrijarha zajedničkom stavu političkih stranaka iz Srpske, postignutom u Narodnoj skupštini RS, vezano za nametanje zakona od strane bivšeg visokog predstavnika, Valentina Incka – istakao je Čavić.

Odlazak na sastanak potvrdio je i lider PDP-a, Branislav Borenović, koji ističe da će iskoristiti priliku kako bi srpskom patrijarhu prenio svoje mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji u Srpskoj i BiH.

Predsjednik SDS-a, Mirko Šarović, očekuje da će srpski patrijarh imati mudre savjete za političare iz Republike Srpske, te da će dobiti njegovu bezuslovnu podršku i razumijevanje.

– Kao predsjednik SDS-a, koja uvijek drži do stava i pogleda Srpske pravoslavne crkve na aktuelna dešavanja i izazovna vremena, kao što je ovo, odazvaću se pozivu patrijarha SPC Porfirija i prisustvovati najavljenom sastanku u Doboju. Kao i uvijek, očekujem od srpskog patrijarha najbolje savjete za političke predstavnike iz Republike Srpske – istakao je Šarović za Srpskainfo.

Podsjećamo, srpski patrijarh će u srijedu uveče stići u Doboj za kada je predviđen susret s predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u episkopskom dvoru. Dan kasnije, patrijarh će na Probreženje služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu u Doboju, nakon čega će biti organizovana litija ulicama grada.

Ovo će biti prva zvanična posjeta srpskog patrijarha Republici Srpskoj.

Filter 2019