Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Kojić: Vodosnabdijevanje u Palama na zadovoljavajućem nivou

Izvor: Srna

Vodosnabdijevanje na cjelokupnom sistemu kojim upravlja Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Pale je na zadovoljavajućem nivou i bez redukcija iako je, usljed duže suše, izdašnost izvorišta u opadanju, rekao je danas Srni direktor ovog preduzeća Dejan Kojić.

Kojić je izrazio nadu da će tako ostati u narednom periodu.

„Svakodnevnim praćenjem nastojaćemo da sistem vodosnabdijevanja održimo što duže bez redukcija, ali sve zavisi kakvi će meteorološki uslovi biti u narednom periodu. U praksi preduzeća paljanskog Vodovoda je uvijek bilo obavještavnje građana na racionalnu potrošnju ukoliko se za to ukaže potreba“, rekao je Kojić.

Kada je riječ o poskupljenju vode privrednim subjektima na području Jahorine za 0,50 KM po metru kubnom, koju su odbornici Skupštine opštine Pale donijeli 30. jula, Kojić je rekao da je to trebalo uraditi i ranije.

Prema njegovim riječima, cijena vode na Palama je bila 2,011 KM po metru kubnom, a na Jahorini 2,038 KM po metru kubnom čiji se cjenovnik nije mijenjao od 2014. godine.

On je istakao da nije bilo ekonomski realno da cijena vode na Jahorini ostane na ovom nivou, s obzirom na to da se vodosnabdijevanje Pala vrši gravitaciono, dok se na Jahorini voda pumpa i troši električna energija.

„Takođe, imamo amortizaciju pumpnih agregata, konfiguracija terena, udaljenost lokacije prilikom saniranja kvarova, samog materijala ugrađenog cjevovoda za koji je materijal za održavanje znatno skuplji…“, rekao je Kojić.

Kojić napominje da i nova cijena za isporučenu vodu na Jahorini, nije ni približna ekonomskoj koja se određuje po propisanoj metodologiji.

Filter 2019