Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo: Sve spremno za kvalifikacione trke za Svjetsko amatersko prvenstvo

Izvor: Srna

Sve je spremno za kvalifikacione trke za Svjetsko amatersko prvenstvo u biciklizmu Serije “Gran Fondo” na kojima će 15. avgusta u Istočnom Sarajevu startovati više od 500 biciklista iz 35 zemalja, rekao je direktor trke Vladimir Kuvelja.

Kuvelja je precizirao da će biti održane dvije trke – “Medijum fondo” od oko 60 kilometara i “Grand fondo” od oko 100 kilometara na stazi kroz Istočno Sarajevo, Sarajevo, preko Trebevića i Brusa na Jahorinu i nazad do Istočnog Sarajeva.

On je dodao da će najbolji učesnici trke, jednog od 25 kvalifikacionih, izboriti učešće na Svjetskom amaterskom prvenstvu u biciklizmu Serije “Gran Fondo” koja će od 5. do 10. oktobra biti održana u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na prvenstvu u oktobru trebalo bi da učestvuju biciklisti iz 70 zemalja.

“To je velika prilika da se promoviše bicikizam u regionu, ali i turistički potencijali Istočnog Sarajeva i Republike Srpske”, rekao je Kuvelja novinarima.

On je zahvalio svima koji su pomogli da se večeras zvanično otvori ova manifestacija čiji je glavni događaj će biti u nedjelju, 15. avgusta.

“Sve je spremno, prevazišli smo sve probleme i popravili gdje je loš put zbog čega zahvaljujem lokalnim vlastima koje su nam izašli u susret da trka prođe bezbjedno. Naše ekipe rade na terenu”, rekao je Kuvelja i dodao da su strahovali zbog epidemije, ali da se prijavio veliki broj učesnika.

On je naveo da će od večerašnjeg zvaničnog otvaranja, pa do nedjelje svaki dan biti održavane dječije trke, za sutra je na Palama najavio otvaranje hronometra i start trke na vrijeme koja se vozi oko 20 kiliometara.

“U subotu je dan pauze da se takmičari odmore, a u nedjelju nas očekuju dvije drumske trke. Start je ovdje u Istočnom Sarajevu”, pojasnio je Kuvelja.

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Mario Đuran rekao je novinarima da je odlična saradnja resornog ministarstva i Biciklističkog saveza Republike Srpske omogućilo da Srpska, odnosno Istočno Sarajevo bude domaćin Svjetskog amaterskog prvenstva u biciklizmu.

On je dodao da Vlada ovaj događaj smatra značajnim i u sportskom i u tursističkom pogledu, a prilika je i za dodatnu promociju biciklizma.

“U proteklom periodu smo pružili logističku, administrativnu i finansijsku podržali, ali i dalje stojimo na raspolaganju do završetka ovog događaja”, rekao je Đuran koji se nada da neće ostatiti na biciklističkim trkama već da će biti još ovakvih velikih sportskih manifestacija.

Promoter Svjetskog amaterskog prvenstva je legendarni holandski biciklista Džoni Hugerland, koji je istovremeno i učesnik trke. On je izrazio zadovoljstvo što je imao mogućnost da se upozna sa stazom za koju je rekao da je vrlo naporna ali odlična i sjajno pripremljena za trku.

“Odvezli smo stazu sa Jahorine do Istočnog Sarajeva i sve sjajno izgleda. Jedino što me brine jeste vrućina koja je najavljena u nedjelju”, rekao je Hugerland, koji je podsjetio da je profesionalnu biciklističku karijeru okončao 2016. godine.

Šef Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Sladoje zahvalio je organizatoru biciklističkih trka, istakavši da je ova međunarodna sportska manifestacija velika prilika za promociju Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, te dodao da će nastojati da i u narednom periodu organizuju slične događaje.

U Istočnom Sarajevu večeras će svečano biti otvorena kvalifikaciona trka za Svjetsko prvenstvo u biciklizmu. U revijalnom dijelu ovog velikog sportskog događaja Škola sporta “Sportakus” i Biciklistički klub “MTB Foris” organizovaće trke na biciklu, trotinetu i rolerima za djecu Istočnog Sarajeva. 

Filter 2019